Kao i druge mahunarke, leća je izvanredan izvor topivih i netopljivih vlakana. Tako pola šalice sadrži 3,7 grama vlakana. Leća je također vrlo bogata proteinima, a sadrži malo masnoća i kalorija. Izuzetno je bogata folnom kiselinom, a sadrži i prilično kalija, željeza i bakra.
Leća –
mali, ali nutritivno vrlo moćan član obitelji mahunarki, iznimno je dobar izvor
vlakana koja snižavaju kolesterol. I ne samo to! Sićušna je mahunarka posebno korisna za
bolju kontrolu poremećaja povezanih sa šećerom u krvi. Naime, velika količina
vlakana sprječava nagli porast razine šećera nakon obroka.
Ova hranjiva
namirnica je odličan izvor šest važnih minerala, dva vitamina B-skupine i
proteina bez masnoća. Što je s kalorijama? Šalica kuhane leće sadrži samo 230
kalorija. Leća (kao i druge mahunarke, žitarice i sjemenje) sadrži sastojke zvane fitati, koji štite od kanceroznih promjena u stanicama. Dokazano je da topiva vlakna smanjuju razinu kolesterola u krvi, a to smanjuje opasnost od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Netopljiva vlakna pospješuju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u probavnom sustavu. Vjeruje se da ta vrsta vlakana smanjuje rizik od nastajanja raka debelog crijeva. Folna kiselina pomaže u sprječavanju urođenih oštećenja središnjeg živčanog sustava kod fetusa te štiti od različitih vrsta raka i srčanih bolesti.
Željezo pomaže u sprječavanju slabokrvnosti, a posebno je važno za žene koje imaju menstruaciju i trudnice. Bakar može pomoći u sprječavanju opasnih topivih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčane napadaje i kap.
K. R.