Ako želite u starijoj dobi uživati u britkom umu, srcu koje puca od zdravlja i tijelu stvorenom za tjelesne aktivnosti, u mladim danima i srednjoj dobi obavezno jedite ljubičasto voće.
Tako savjetuju britanski stručnjaci koji tvrde kako možete
smanjiti izglede multiple skleroze i Parkinsonove bolesti ako jedete borovnice,
kupine, crni ribizl i šljive. Ako se pitate koliko ovakvog voća trebate jesti
za zdravstvene dobrobiti, istraživači Sveučilišta u Manchesteru savjetuju kako
bi dvije od pet preporučenih dnevnih porcija voća trebale biti ljubičaste boje.
Zašto je baš ljubičasto voće posebno? Stručnjaci smatraju kako
njegove sastavnice pomažu tijelu u borbi protiv negativnih učinaka željeza,
koje može oštetiti stanice ako u krivom obliku prođe kroz naš probavni sustav.
Željezo smatramo korisnim mineralom samo ako reagira s drugim tvarima u našem
tijelu, no ono postaje otrovno za tkivo ako ne reagira.
Za ljubičastu boju voća odgovorni su polifenoli – fitokemikalije
sa svojstvima antioksidansa koje mogu zahvatiti željezo i spriječiti njegov
štetni učinak.
Na sličan način djeluje kurkuma, popularni indijski začin može
prevenirati Alzheimerovu
bolest i dijabetes
tipa 2, pomoći u borbi protiv raka dojke i karcinoma debelog crijeva;
ili zeleni čaj. Osim što smanjuje smrtnost kod upale pluća i usporava napredak
raka prostate, zeleni čaj smanjuje rizik od raka pluća,
tvrde istraživači Medicinskog fakulteta na Tajvanu.
Rezultate stručnjaka Sveučilišta u Manchesteru je pozdravilo britansko
udruženje oboljelih od Parkinsonove bolesti Parkinson UK. Njegovi predstavnici
tvrde da studija naglašava poruku kako je zdrava prehrana ključna za zdravlje.
K. Horvat