Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mandarine čuvaju od pretilosti

Ako tražite ukusno u ujedno zdravu namirnicu kojom možete držati kilograme pod kontrolom, ne morate ići dalje od mandarina!

Naime, ukusne narančaste bombice mogu značajno smanjiti rizik od razvijanja srčanog i moždanog udara, šećerne bolesti, a izuzetno su korisne i u borbi sa suvišnim kilogramima, s obzirom da mogu pomoći u sprječavanju gojaznosti.

Istraživači Sveučilišta Western Ontario nastavili su svoj davno započeti rad na mandarinama i ponudili savjet svima koji dvoje što treba jesti za zdravlje. Oni su laboratorijske miševe podijelili u dvije skupine: jedne su hranili namirnicama s visokim udjelom masti i jednostavnih šećera, dok su druge hranili s više nobiletina – pigmenta iz kore mandarine. Prva skupina miševa udebljala se i pokazivala je znakove metaboličkog sindroma (povišeni kolesterol, povišenu razinu triglicerida, inzulina, glukoze i masnoće), što u konačnici znači povišen rizik od šećerne bolesti i bolesti srca.

S druge strane, “ispitanici“ koji su hranjeni nobiletinom su imali normalnu težinu i njihovi su parametri kolesterola, inzulina i glukoze bili pod kontrolom. Ujedno su bili osjetljiviji na inzulin, a njihova je jetra bila u manjoj mjeri masna.

Mandarine su krcate vitaminom C, koji je predvodnik zdravlja zimi kada smo suočeni s prehladama i gripom, a zanimljivo je kako mandarine sadrže više ovog vitamina od naranči!

Jedan savjet: mandarine papajte zajedno s bijelom korom. Iako je voće samo po sebi bogato flavonoidima, njihova se najveća koncentracija nalazi u bijeloj kori s unutrašnje strane kore. Najčešće ju bacamo jer ima gorki okus, a nismo ni svjesni koliko nam ona znači za zdravlje!

Probajte ovaj slasni recept: Tart s mandarinama!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo