Hrana i recepti

Hrana i recepti

Masline i maslinovo ulje – 9 činjenica koje bi trebali znati

Shutterstock

Prvo što nas asocira na mediteransku prehranu su masline i maslinovo ulje. Gotovo je nemoguće nabrojiti sve zdravstvene dobrobiti ove dvije namirnice, ali one su nezaobilazne u prehrani, ali i u njezi kože.

Ulje ovisi o sorti masline, a čimbenici koji utječu su: veličina masline, odnos mesa ploda i koštice, količina ulja, zrelost, temperatura prerade (što je ona niža, maslinovo ulje je bogatije mirisom i okusom). Evo što još morate znati o maslinovu ulju:

5 situacija kada ne smijete koristiti maslinovo ulje

 1.  Maslinovo ulje svrstava se u poželjan izvor masnoća u svakodnevnoj prehrani.
 2. Energetska vrijednost  grama maslina iznosi  kcal (od toga sadrži 10,7 posto masti i 6,3 posto ugljikohidrata, dok proteina u neznačajnim količinama).
 3. Energetska vrijednost maslinova ulja slična je kao i kod drugih ulja – 9 kcal po gramu, no zbog gorkastijeg okusa, manje ga konzumiramo.
 4. Zbog velikog udjela oleinske kiseline – od 55 do 83 posto – lako je probavljivo. Meso masline sadrži čak 30 posto ulja.
 5. Čak 90 posto uzgojenih maslina preradi se u maslinovo ulje, a postoji više od 2000 poznatih vrsta maslina.
 6. Kada se kaže da je maslinovo ulje čuvar zdravlja, misli se na ekstradjevičansko koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina.

   

 7. Znanstveno je dokazano da jedna žlica natašte kvalitetnoga maslinova ulja sadrži koncentraciju oleokantala koji ima protuupalno djelovanje slično ibuprofenu.
 8. Kao i maslinovo ulje, list masline koristio se kao svelijek, pogotovo za probavni sustav, no brzo je pao u zaborav zbog gorkog okusa.
 9. Sam ekstrakt lista masline ima i povoljno djelovanje u zarastanju ozljeda, što govori u prilog tome da pomaže obnovu tkiva nakon samih infekcija.    

Napravite sami zdravu verziju poznatih preljeva za salatu

G. H. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo