Maslinovo ulje štiti od raka dojke

Maslinovo ulje

Djevičansko maslinovo ulje, za razliku od drugih biljnog porijekla, štiti od raka dojke, pokazalo je španjolsko istraživanje.

Prethodne su studije pokazale utjecaj faktora iz okoliša na rizik razvijanja raka dojke, a poglavito je prehrana bogata mastima neposredno povezana s ovom malignom bolešću. Međutim, nisu sve masti loše – neke imaju i zaštitnički učinak.

Umjerena konzumacija maslinovog ulja može zaštititi od nekih vrsta raka i bolesti krvožilnog sustava, tvrde stručnjaci.

Primjerice, ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, oleinskom kiselinom i antioksidansima koji naše tijelo čine od staničnog oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom, jedno je od najzdravijih ulja, a kamen je temeljac mediteranske prehrane.

Istraživači Sveučilišta u Barceloni analizirali su mehanizme maslinova ulja koji utječu na stanice tumora u odnosu na ulje kukuruza, koje sadrći n-6 polinezasićene masne kiseline. Ustanovili su kako je maslinovo ulje usporilo rast tumora jer se smanjila aktivnost onkogena p21Ras, gena koji je u pozadini nekontroliranog stvaranja stanica raka, a ujedno se i onemogućila aktivnost određenih proteina ključnih za preživljavanje stanica raka.

Maslinovo je ulje spriječilo oštećenje DNK unutar stanica, a s druge strane, ulje kukuruza je stimuliralo rast stanica tumora i povećalo njihovu agresivnost.

"Svi ovi molekulani putovi ekspresije su vrlo bitni u razvoju raka, stoga naše istraživanje pokazuje kako faktor iz okoliša može utjecati na ovu bolest", objasnio je dr. Eduard Escrich s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Barceloni, koji je i voditelj studije.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!