Hrana i recepti

Hrana i recepti

Maslinovo ulje štiti od raka dojke

Djevičansko maslinovo ulje, za razliku od drugih biljnog porijekla, štiti od raka dojke, pokazalo je španjolsko istraživanje.

Prethodne su studije pokazale utjecaj faktora iz okoliša na
rizik razvijanja raka dojke, a poglavito je prehrana bogata mastima neposredno
povezana s ovom malignom bolešću. Međutim, nisu sve masti loše – neke imaju i
zaštitnički učinak.

Umjerena konzumacija maslinovog ulja može zaštititi od nekih
vrsta raka i bolesti krvožilnog sustava, tvrde stručnjaci.

Primjerice, ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je bogato
mononezasićenim masnim kiselinama, oleinskom kiselinom i antioksidansima koji
naše tijelo čine od staničnog oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom, jedno je od najzdravijih ulja, a kamen je temeljac mediteranske prehrane.

Istraživači Sveučilišta u Barceloni analizirali su mehanizme
maslinova ulja koji utječu na stanice tumora u odnosu na ulje kukuruza, koje
sadrći n-6 polinezasićene masne kiseline. Ustanovili su kako je maslinovo ulje
usporilo rast tumora jer se smanjila aktivnost onkogena p21Ras, gena koji je u
pozadini nekontroliranog stvaranja stanica raka, a ujedno se i onemogućila
aktivnost određenih proteina ključnih za preživljavanje stanica raka.

Maslinovo je ulje spriječilo oštećenje DNK unutar stanica, a
s druge strane, ulje kukuruza je stimuliralo rast stanica tumora i povećalo
njihovu agresivnost.

“Svi ovi molekulani
putovi ekspresije su vrlo bitni u razvoju raka, stoga naše istraživanje
pokazuje kako faktor iz okoliša može utjecati na ovu bolest”, objasnio je
dr. Eduard Escrich s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Barceloni, koji je i
voditelj studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo