Maslinovo ulje štiti od raka i krvožilnih bolesti - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Maslinovo ulje štiti od raka i krvožilnih bolesti

Kamen temeljac mediteranske kuhinje, maslinovo ulje, predstavlja tekuće zdravlje! Jeste li se zapitali što sve ova zdrava masnoća može?

Španjolski su stručnjaci pratili 40.622 osobe stare između 29 i 69 godina kroz razdoblje od 13 godina, istražujući njihovu konzumaciju hrane i pića. Cilj im je bio ustanoviti mogu li prehrambeni faktori smanjiti rizik od preuranjene smrti od raka, bolesti krvožilnog sustava ili nekog drugog uzroka.

Došli su do zaključka kako su osobe koje su konzumirale najviše maslinovog ulja imale smanjeni rizik od smrti za 26 posto te smanjeni rizik od smrti zbog bolesti srca za čak 44 posto, usporedno s osobama koje su zaobišle ovo zdravo ulje u svojoj prehrani.

Za vrijeme istraživanja 956 osoba je umrlo od raka, 416 je umrlo od bolesti krvožilnog sustava, a 417 ih je umrlo zbog drugih tegoba.

Stručnjaci Katalonskog instituta za onkologiju iz Barcelone ustanovili su inverznu vezu između količine konzumiranog maslinovog ulja te izgleda za smrt. Naime, za svakih deset grama konzumiranog maslinovog ulja, bio je prisutan sedam posto niži rizik od smrti te 13 posto niži rizik od smrti zbog srčanih bolesti. Drugim riječima, što su više maslinovog ulja ispitanici konzumirali, to su njihovi izgledi umiranja bili manji!

Iako u ovom slučaju istraživači nisu pronašli vezu između maslinovog ulja i smanjenog rizika umiranja od raka, mnoge su prethodne studije povezale ovo ulje sa smanjenjem pojave raka dojke, dišnih puteva, gornjeg probavnog trakta te kolorektalnog raka.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo