Češnjak je dobio pojačanje protiv visokog krvnog tlaka! Kelj i kupus ga drže pod kontrolom.
Stručnjaci takvo svojstvo pripisuju velikim količinama
glutaminske kiseline. U svom su se istraživanju koncentrirali na prisutnost pet
amino kiselina u prehrani preko 4.600 ispitanika, starih između 40 i 59 godina.
Kelj možete kuhati u vodi ili na pari, pirjati, puniti nadjevom ili pržiti, te
poslužiti kao toplo predjelo, juhu, prilog ili glavno jelo.
Rezultati su pokazali kako se tlak ispitanika snizio većom
konzumacijom hrane koja sadrži upravo glutaminsku kiselinu, kao što je kelj ili
kupus.
“Iako glutaminska kiselina može djelomično objasniti
povezanost između proteina iz povrća i niskog krvnog tlaka, ne postoji čarobni
recept za sprječavanje visokog tlaka, jer su proteini povrća i glutaminska
kiselina sadržani u širem uzorku namirnica”, ograđuje se epidemiolog Ian Brown,
autor studije.
Dotičnu kiselinu nalazimo u svim vrstama mesa, mliječnim
proizvodima, peradi, ribama i riži. Liječnici ne preporučuju konzumaciju putem
dodataka prehrani, nego svježi oblik namirnica.
K. Horvat