Origano predstavlja klasičan, neizostavan začin za pizze i jela od rajčice. Jelima daje jaču aromu, i može biti dio začinskih mješavina.
Origano se može koristiti
i u obliku svježih listova, ali i kao usitnjeni i mljeveni začin.
Radi se o biljci intenzivnog okusa i mirisa, a osim u kuhinji kao začin, može
se koristiti i u kozmetici za njegu tijela, ili u domaćinstvu protiv moljaca. Eterično
ulje origana iznimno je cijenjeno i često se koristi u aromaterapiji.
Studije su pokazale kako ova biljka ima niz antibakterijskih, fungicidnih,
antiviralnih i antioksidantnih svojstava, pa se, osim u kuhinji, origano
koristi i u medicinske svrhe. Origano je djelotvoran kod akni, artritisa,
kancerogenih oboljenja, upalnih stanja i mutacija stanica. Potiče probavu i
funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične
upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i kronične glavobolje.
Origano je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa. Primjerice,
ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego jabuke – u odnosu na
povrće konzumiranjem origana dobivamo antioksidativnu aktivnost bez kalorija
koje unosimo zajedno sa hranom.
Evo
nekoliko recepata kako, osim na pizzi, možete iskoristiti origano:
Čaj od origana pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova
u crijevima. Kako ga napraviti? Jednostavno: i čajnu žličicu usitnjenih listova
origana prelijte šalicom vruće vode i pustite stajati desetak minuta.
Za ulje od origana koje je melem na problematičnu kožu potrebno vam je 200 g
cvjetova i listova i litra maslinovog ulja. Usitnjeni origano zalite maslinovim
uljem te držite na toplom mjestu 40 dana. Bocu povremeno dobro protresite,
nakon toga procijedite i dobro zatvorite. Pripremljenim uljem masirajte
oboljela mjesta.
D.Š.