Hrana i recepti

Hrana i recepti

Antioksidansi iz brokule i cvjetače liječe cističnu fibrozu

Američki su znanstvenici otkrili kako bi prirodni antioksidans – tiocijanat, otkriven u određenom povrću, (brokula i cvjetača) mogao liječiti, pa čak i spriječiti kronične probleme sa zdravljem.

Znanstvenici vjeruju kako cistična fibroza, dijabetes, bolesti srca i neurodegeneracija imaju, osim patnje i smrti koje uzrokuju, još nešto zajedničko. Naime, riječ je o poremećajima temeljenima na upali.

brokulaNa sreću, američki su znanstvenici otkrili kako bi prirodni antioksidans – tiocijanat, otkriven u određenom povrću, (brokula i cvjetača) mogao liječiti, pa čak i spriječiti kronične probleme sa zdravljem. Da skratimo, čini se kako tiocijanat štiti stanice od oštećenja koja se nakupljaju tijekom upalne reakcije organizma na infekcije i ozlijede.

“Tiocijanat štiti stanice od potencijalno štetnih kemikalija – hidrogen peroksida i hipoklorita (aktivni sastojak otkriven u kućanskom izbjeljivaču). On se proizvodi u unutrašnjosti ozlijeđenog tijela ili kad se ono bori protiv infekcije. Povrh toga, otkriveno je kako tiocijanat posebno štiti stanice od oštećenja hipokloritom“, naglasili su istraživači.

Znanstvenici također ukazuju kako je tiocijanat moguće dobiti na prirodan način kroz prehranu bogatu povrćem iz porodice krstašica poput brokule. Što se događa ako ne konzumiramo dovoljno tiocijanata kroz prehranu? Manjak antioksidansa uzrokuje dodatnu kolateralnu štetu stanicama tijekom perioda upale. To može pogoršati upalne bolesti i stvoriti predispoziciju za bolesti povezane s aktivnošću mijeloperoksidaze, uključujući aterosklerozu i dijabetes.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo