Hrana i recepti

Hrana i recepti

Otkrijte neuništivu blagodat koprive

Puno je razloga da se ovo zdravo, jeftino, divlje povrće nađe češće na jelovniku suvremenog čovjeka.

Kopriva raste kao svakom poznat, često neželjen korov, gotovo po cijelom svijetu. Nalazimo ju uz putove, oko naselja, uz ceste, po vlažnim šumama, po vrtovima i zapuštenim mjestima. Raste i po visokim planinama. Dobro je napomenuti da se koristi i list i korijen koprive i to list svježi i sušeni, dok se korijen koristi samo kao sušeni. List koprive se ubire tijekom čitava ljeta, dok se korijen (podanak) sakuplja u rano proljeće i kasnu jesen.

Ljekoviti sastav i učinak koprive

kSa spoznajom raznolikog ljekovitog djelovanja koprive, prišlo se ispitivanju njenog djelotvornog sastava i utvrđeno je kako kopriva sadrži 5,5 posto bjelančevina, 0,7 posto masti i 7 posto ugljikohidrata. Od vitamina, bogata je vitaminom C (u mladom lišću koprive nalazi se 75-140 mg), zatim karotenom (provitaminom A) 20 mg, vitaminima B2, K i pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži: kalcij, fosfor, željezo, magnezij, natrij, kalij i kremičnu kiselinu te acetilholina i histamina u dlačicama.

Djelovanje i upotreba

Kopriva se prvenstveno zbog žarenja dugo nepravedno smatrala neugodnom i opasnom biljkom. No, sagledavajući njen bogati sastav, spoznavajući metaboličke i fiziološke učinke pojedinih komponenti na organizam i uzimajući u obzir pozitivna iskustva iz naroda, koprivi se pripisuje vrlo široko, raznoliko i učinkovito djelovanje kod mnogih tegoba. Najvažnije djelovanje je na ukupno pročišćavanje i oporavak organizma.

Kopriva pospješuje mokrenje (diuretički efekt) što se najviše pripisuje flavonoidima i pri tom izlučuje iz tijela kloride, uričnu kiselinu i ostale kiseline (produkte metabolizma) te se zbog toga savjetuje upotreba kod reumatičnih oboljenja, artritisa, bubrežnih kamenaca, odnosno za povećanje izlučivanja količine urina.

Kopriva uspješno pomaže kod niskog željeza u krvi i kod krvarenja. Velika količina metabolički iskoristivog željeza, bogatstvo minerala stimulira hematopoezu u krvnim stanicama, no ujedno pomaže oporavak slabih i umornih osoba. Zaustavlja krvarenje (iz nosa) i regulira obilne menstruacije. Pomaže kod proljeva, kod hemoroida i kolitisa. Snizuje šećer u krvi djelovanjem enzimom sekretinom na gušteraču. Pomaže kod oboljenja povećane prostate, djeluje protuupalno. Koristi se kod oboljenja gušterače, jetre, žuči i slezene. Ublažava i pomaže kod kroničnih kožnih oboljenja, ekcema i akni uspostavljajući prirodni tonus kože. Protuupalno djelovanje se manifestira uklanjanjem kristalina koji u upalnim procesima produciraju bijela krvna zrnca (reume, artritis).

kKopriva je poznata kao nutritivna biljka zbog bogatstva minerala, klorofila i vitamina, flavonoida, karotenoida i dr. U narodu je posebno cijenjena za osnaženje, remineralizaciju kod ispadanja kose, lomljivih noktiju i slabog lučenja mlijeka u dojilja.

Koprivu zbog njene rasprostranjenosti, prehrambene i vitaminske vrijednosti uvrštavamo u najkorisnije, najzdravije i najpristupačnije lisnato povrće. Najčešće se za jelo koriste listovi vršci mlade biljke (koja se bere od 3. do 5. mjeseca). Mlada kopriva može se pripremiti na razne načine (umaci, kao špinat, juhe pite, salate, sokovi…), dok se od osušenih dijelova pripremaju čajevi ili drugi pripravci (tinkture, masti…). Kopriva je prirodni koncentrat vitamina i minerala, te biljnih boja. Mlado lišće koprive sadrži 20 puta više vitamina C nego zelena salata ili drugo uzgojeno povrće. Mlade koprive ubrane u proljeće i sitno nasjeckane te umiješane u salatu znatno obogaćuju obrok vitaminom. Klorofil koprive djeluje kao detoksikator (uklanja otrove) i pomaže kod uklanjanja opće iscrpljenosti. Isto tako nasjeckani svježi listovi mlade koprive, dodani u juhu prije jela, u omlet ili bilo kojem skuhanom obroku, ne samo da obogaćuje obrok, već obrok djeluje i ljekovito na organizam.

Kopriva se preporuča koristiti uvijek prokuhana jer neprokuhana – zbog kremične kiseline i upotrebljavana učestalo u većim količinama može oštetiti bubrege. Ujedno kuhanjem, otrov iz žaoke koprive – mravlja kiselina – ishlapi i neutralizira se. Dakle, mnogo je razloga da se ovo zdravo, jeftino, divlje povrće nade češće na jelovniku suvremenog čovjeka.

Autorica teksta: Majda Pavić, dipl. ing. biologije

Namaz od leće

k

Potrebne namirnice:
3 šalice kuhane leće
3 režnja češnjaka
3 žlice sjemenki od buče
5 žlica bučinog ulja
3 žlice blanširanih kopriva
2 žlice očišćenih pistacija
sol
papar
peršinov list

Priprema:
Izmiksati sjemenke od buče i pistacije, dodati bučino ulje i češnjak. Postepeno dodavati kuhanu leću, koprive, sol, papar i peršinov list.

Autorica recepta: Slavica Čulić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo