Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prehrana i rak – mogu li pogrešna hrana i suplementi smanjiti učinak terapije?

Shutterstock

Kako bi se pomoglo onkološkim bolesnicima u dostupnosti točnih i pouzdanih informacija o prehrani, s obzirom na to da pretražujući Internet, nerijetko dolaze do dezinformacija, nedavno je pokrenuta digitalna platforma “nijeFRKA.hr”.

Kojim namirnicama dati prednost a koje izbjegavati, za koji se dodatak prehrani odlučiti u moru onih koji se nude na tržištu, što pomaže kod mučnine, koja je najčešća popratna pojava kemoterapije, kako prilagoditi prehranu svojem stanju, kako prepoznati nutritivni deficit… Sve su to pitanja na koje onkološki bolesnici traže odgovore. Mnogi dolaze iz neprovjerenih izvora, što može ugroziti i samo liječenje.

Ovih 8 namirnica nikako nemojte jesti nakon tridesete i smanjit ćete rizik od raka, dijabetesa i bolesti srca

O važnosti adekvatne prehrane onkoloških bolesnika, uključujući i dodatnu nutritivnu potporu, razgovarali smo s kliničkom nutricionisticom prof. dr. sc. Darijom Vranešić Bender.

Tijekom predstavljanja projekta “nijeFRKA.hr” iznesen je podatak kako čak 20% onkoloških bolesnika umre zbog posljedica pothranjenosti. Znači li to da bi očekivano preživljavanje onkoloških bolesnika bilo veće da je veće znanje o važnosti prehrane?

Oboljeli od malignih bolesti u riziku su od razvoja stanja koji nazivamo tumorska kaheksija. Kaheksiju uzrokuje tumor na način da tumor proizvodi upalne citokine – molekule koje uzrokuju hipermetabolizam.

Drugim riječima, kod oboljelih dolazi do povećanog trošenja energije i gubitka kilograma. Veliki gubitak tjelesne mase, a posebice mišićne mase može pogoršati nuspojave terapije, pa čak i onemogućiti primanje optimalne onkološke terapije te tako rezultirati lošijim ishodom liječenja.

Ključno je tijekom onkološkog liječenja voditi računa o stanju kaheksije te odmah, prije nego kod oboljelog dođe do gubitka kilograma (u razdoblju prekaheksije), započeti s primjenom dijetetskih mjera, ali i uvesti enteralne pripravke koji sadrže sastojke s protuupalnim djelovanjem.

Preopterećena jetra krivac je za teške bolesti! Pomoći mogu ova 2 recepta

Koji su najčešći problemi s kojim se, kad je prehrana u pitanju, susreću onkološki bolesnici?

Oboljeli često pate od smanjenog apetita, ranije pojave osjećaja sitosti, promjene okusa te od mučnina i povraćanja. Također, mogu se javiti i drugi simptomi poput poteškoća gutanja, suhoće usta, mukozitisa, diareje i konstipacije.

O hrani se stalno govori kao o “moćnom alatu” koji nam može pomoći u oporavku, no mnogi su skloni proglasiti hranu i lijekom za mnoge bolesti, pa tako prehranom primjerice “liječe” razne autoimune bolesti. Što mislite o takvom stavu te kakva je stvarna uloga hrane kad su u pitanju tumorska oboljenja? Primjerice, koja je hrana strogo zabranjena osobama koje se suočavaju s ovom najtežom dijagnozom, a kojoj hrani treba dati prednost?

Danas postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na povezanost adekvatne prehrane s prevencijom maligne bolesti. Međutim, ako obolimo od onkološke bolesti, prehrana nam opet može biti saveznik. Uloga prehrane u terapiji malignih bolesti je potporna – može nam pomoći kod tegoba izazvanih samom malignom bolešću, ali i tegoba koje izaziva onkološka terapija. Prilikom planiranja prehrane potrebno je svakom oboljelom individualno pristupiti i ovisno o specifičnim simptomima i potrebama osmisliti jelovnik. Zabranjene hrane nema, ali se savjetuje ograničiti unos procesirane hrane, a prednost dati svježim, kvalitetnim namirnicama.

Kako otkriti na koju hranu ste alergični? Postoje dva načina, a nutricionistica zna sve o tome

Često možemo čuti kako šećeri potiču rast tumorskih stanica. Je li taj podatak točan i kakav je vaš stav o povezanosti tumorskih oboljenja i pretjerane konzumacije šećera?

Svakako konzumiramo previše dodanog šećera u prehrani, a također poznato je kako se povišene razine inzulina povezuju s lošijom prognozom malignih bolesti. Raspoloživost glukoze ima moguć utjecaj na rast tumora, stoga je oprez s dodanim šećerom opravdan.

Mnogi ljudi često na svoju ruku, bez konzultacije s liječnikom, uzimaju različite suplemente u nadi da će im pomoći. Koliko je to opasno? Je li istina da takvi suplementi, za koje se nerijetko izdvaja golema svota novca, mogu umanjiti učinak primarne terapije?

Kod uzimanja različitih dodataka prehrani moramo se uvijek pitati koliko su oni sigurni, ulaze li u interakciju s primarnom terapijom, imaju li možda moguće toksične nuspojave i postoje li randomizirana klinička istraživanja koja potvrđuju njihovu učinkovitost.

Svjedoci smo opisanih slučajeva u znanstvenoj literaturi o toksičnim nuspojavama koje su se javile kao posljedica interakcije onkološke terapije i lako dostupnih uobičajenih dodataka prehrani poput primjerice pripravka na bazi aronije. S druge strane, mudar pristup dodacima prehrani može imati i korisne učinke, ali uvijek treba toj temi pristupati individualno i razborito.

Koje biste suplemente svakako preporučili osobama koje su na kemoterapiji kako bi im ublažili nuspojave i osnažili imunitet?

Pametna nutritivna strategija uključuje primjenu visokokaloričnih enteralnih pripravaka, posebnih onih koji sadrže 2 g EPA masne kiseline u dnevnoj dozi. EPA je omega-3 masna kiselina koja djeluje protuupalno u organizmu. Također, oboljelima se prema hrvatskim smjernicama savjetuje unos vitamina D, posebno ako je koncentracija u krvi niska. Od koristi može biti i nadoknada drugih vitamina i mineralnih tvari te elektrolita, ali i imunomodulatornih aktivnih spojeva poput kurkumina i beta glukana.

Znamo 4 dobra razloga zašto jedete noću i 4 još bolja zašto morate odmah prestati!

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo