Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prirodno rješenje za nadutost i probavne smetnje

Povećana količina plinova u probavnom sustavu, popularno zvana nadutost, kod većine žena i muškaraca čest je problem.

Ne samo što estetski nije privlačna, nadutost sa sobom nosi i brojne neugodne pojave, poput grčeva u crijevima i osjećaja težine. Uzroci nadutosti su različiti, no u današnje su vrijeme najčešći oni vezani uz nepravilnu i nezdravu prehranu i neravnotežu crijevne mikroflore.

Uz uredniji način života i balansiranu prehranu, SOS pomoć za nadutost mogu biti i prirodni spojevi. Brojna su istraživanja potvrdila kako se pozitivno djelovanje jednog takvog sinergijskog para veže uz bromelain i kvercetin. Njihova zajednička „akcija“ u organizmu utječe na smanjenje nadutosti, a ima i mnoge druge pozitivne učinke na probavni sustav.

Bromelain i kvarcetin zajednički smanjuju nadutost

Bromelain

Bromelain je prirodni spoj, odnosno sirovi ekstrakt ananasa koji sadrži razne proteinaze, enzime koji razgrađuju bjelančevine, a koristi se kao fitomedicinski spoj. Bromelain djeluje tako što tijelo potiče na proizvodnju niza tvari koje mu pomažu suzbiti bol i smanjiti upalne procese.

Značajna karakteristika bromelaina je i ta što se može apsorbirati u crijevima bez degradacije i gubitka biološke aktivnosti. Iako je poznato da ima širok raspon djelovanja, od samog poboljšavanja probave do utjecaja na smanjenje upalnih procesa i na imunološki sustav, danas se bromelain sve češće preporučuje upravo u slučajevima kao što su nadutost, grčevi u probavnom sustavu, plinovi, ubrzana ili usporena probava, tj. u nizu stanja poznatih kao funkcionalni probavni problemi.

Kvarcetin

Kvercetin je jedinstven bioflavonoid, biljni pigment koji se nalazi u određenom voću i povrću, poput luka, jabuka, bobičastog voća, kao i u crnom čaju. Poznat je po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, zbog čega ima snažan učinak na zdravlje.

Djelovanje kvercetina sve se više istražuje u kontekstu prevencije i kao dodatna terapija u liječenju stanja poput peptičkog ulkusa, pri čemu, primjerice, potiče izlučivanje sluzi i tako služi kao zaštitni faktor gastrointestinalnog sustava.

Bromelain i kvercetin sinergijski djeluju izrazito učinkovito. Kvercetin s jedne strane smanjuje oštećenja i iritacije, dok bromelain s druge djeluje kao enzim i protein koji limitira djelovanje različitih metabolita i imunoloških tijela koji potiču upalne procese.

Iako su brojna istraživanja pokazala kako bromelain poboljšava apsorpciju kvercetina i njegovo djelovanje, oni se teško mogu pronaći u kombinaciji. U današnje vrijeme redovitom prehranom nije jednostavno u organizam unijeti dovoljne količine bromelaina i kvercetina pa se preporučuje njihova suplementacija u obliku dodataka prehrani.

Bestvite Bromelain/kvercetin jedini je dodatak prehrani na tržištu koji sadrži upravo kombinaciju ovih dvaju prirodnih spojeva te pomaže pri rješavanju nadutosti i ostalih probavnih problema.  

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo