Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sitna leća može sniziti krvni tlak

Najznačajniji dio kanadske studije je činjenica da leća može promijeniti tjelesna svojstva krvnih žila, tako da su one na kraju istraživanja sličile zdravim krvnim žilama.

Možda je veličinom sićušna, no ne dajte da vas to zavara. Leća je pravi borac za zdravlje! Prema najnovijem istraživanju Sveučilišta Manitoba, ova mahunarka može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka.

Kanadski je tim svoju studiju proveo na laboratorijskim štakorima i zaključio kako uključivanje ove mahunarke u prehranu može učinkovito spriječiti porast krvnog tlaka koji nastupa s godinama. Također, konzumacija mahunarki kao što su leća, grah i grašak može poništiti promjene koje se događaju u krvnim žilama zbog hipertenzije. Ako ste tražili prirodan način snižavanja tlaka bez lijekova, na pravom ste mjestu!

Najznačajniji dio kanadske studije je činjenica da leća može promijeniti tjelesna svojstva krvnih žila, tako da su one na kraju istraživanja sličile zdravim krvnim žilama. Naravno, sljedeći je korak ovu hipotezu iskušati na ljudima.

Upoznajte leću

Dosadašnja su istraživana pokazala kako je leća iznimno bogat izvor vlakana koja snižavaju kolesterol, a posljedično tome nas štite od razvijanja šećerne ili srčane bolesti. Jednako tako, topiva vlakna predstavljaju sjajnu obranu od raka debelog crijeva – druge vrste maligne bolesti koja je uzrok smrti u našoj zemlji nakon raka pluća u muškaraca i raka dojke u žena. Sićušna je mahunarka posebno korisna za bolju kontrolu poremećaja povezanih sa šećerom u krvi. Naime, velika količina vlakana sprječava nagli porast razine šećera nakon obroka.

Leću je najbolje malo prokuhati i ostaviti u hladnjaku te koristiti za salate, juhe, variva i sl.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo