Hrana i recepti

Hrana i recepti

Snizite visoki tlak češnjakom

Nekada se koristio protiv Crne smrti, Englezi su ga smatrali afrodizijakom, a danas ga stručnjaci savjetuju za zaštitu od epidemije modernog doba – srčanih bolesti.

“Nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući”, Plinije Stariji.

Osim što mnogi vjeruju kako češnjalk može otjerati vukodlake i vampire, on će vas svakako riješiti visokog tlaka. Australski istraživači tvrde kako osobe koje pate od hipertenzije mogu kontrolirati svoju bolest tako da dodaju češnjak u svakodnevnu prehranu.

Stručnjaci Sveučilišta u Adeleidu su u svoju studiju uključili 50 osoba s visokim tlakom koje su već uzimale lijekove za hipertenziju. Objasnili su kako mnoge osobe pate zbog ovog stanja, unatoč činjenici što mnogi uzimaju i po nekoliko vrsta lijekova.

“Kada smo im dali dodatak prehrani na bazi češnjaka, u prosjeku smo smanjili njihov krvni tlak ispod praga hipertenzije – stoga bi češnjak mogao biti komplementarna mogućnost liječenja za kontroliranje tlaka”, objasnila je dr. Karin Ried, voditeljica istraživanja.

Njen je tim ispitanicima davao kapsule sa 960 miligrama ekstrakta zrelog češnjaka svaki dan kroz razdoblje od 12 tjedana. Osobe koje su svakodnevno uzimale ove dodatke smanjile su razinu tlaka: pacijenti čiji je sistolički tlak prije iznosio 140 milimetra žive uspjeli su ga prosječno smanjiti za 10,2 milimetra u odnosu na kontrolnu skupinu koja je primala placebo.

“Smanjenje je klinički značajno, s obzirom da smanjenje od pet miligrama žive smanjuje rizik od krvožilnih bolesti za osam do 20 posto”, objasnila je voditeljica studije Reid.

Njen je tim proveo ovo istraživanje nakon analize 11 međunarodnih studija koje su postupile slično: ispitanicima s visokim krvnim tlakom davan je prah češnjaka kroz razdoblje od tri do pet mjeseci, a rezultat je bio pad tlaka.

Stručnjaci smatraju kako češnjak pomaže sniziti krvni tlak jer stimulira stvaranje dušikovog oksida i vodikovog sulfida, koji pomažu u opuštanju krvnih žila.

Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu Maturitas.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo