Hrana i recepti

Hrana i recepti

Soja umjesto lijeka

Porcija tofu sira ili biljni hamburger, malo sojinog mlijeka ili čuperak sojinih klica, spriječit će brojne tegobe. Samo 50 g soje ili njezinih prerađevina dovoljan je ulog za dobro zdravlje!

Soja je potpuna namirnica i prirodni lijek u sprječavanju brojnih bolesti, na primjer onih povezanih s kolesterolom. Djeluje čak bolje od lijekova: neke njene bjelančevine aktiviraju receptore “lošeg” kolesterola i pospješuju njegovo odstranjivanje. No, najzanimljivije novosti odnose se na žene. U soji su otkrivene tvari dobre za menopauzu: usporavaju i ublažavaju tipične tegobe, od valova topline do promjena raspoloženja i nesanice. Biljni hormoni iz soje nadoknađuju smanjenu aktivnost jajnika, a time smanjuju gubitak koštane mase. Za to je dovoljno samo 50 grama soje na dan.

kBogata je bjelančevinama i izvrstan izvor “dobrih” masnoća. Jaka strana ove “light” namirnice je u tome što ćete uživati za stolom, bez da ugrozite liniju. A soja, koja se može prirediti na bezbroj načina, prava je revolucija u našoj prehrani.

No, ima i drugih važnih razloga da je jedemo. Ova mahunarka, koja je prije više od stoljeća stigla s Istoka, ima izvanredne ljekovite osobine: pomaže u kontroliranju kolesterola, umanjuje opasnost od infarkta, usporava starenje i ublažava tegobe menopauze, a nedavno je otkriveno da štiti i od nekih tumora (dojke, prostate i debelog crijeva). Tajna uspjeha je u njenim “sastojcima”, odnosno bjelančevinama visoke biološke vrijednosti, bogatim esencijalnim aminokiselinama, koje su nužne čovjeku, ali koje organizam ne može sam sintetizirati iz namirnica.

Bjelančevine iz soje jedne su od najboljih biljnih bjelančevina, jer u kombinaciji s onima iz žitarica (riža, tjestenina, kruh) imaju hranjivu vrijednost kao i bjelančevine iz mesa. Masnoće su sve poluzasićene, dakle snižavaju kolesterol i pomažu u prevenciji srčanožilnih bolesti i infarkta.

Osim toga, soja sadrži izoflavonoide, odnosno fitoestrogene (između ostalih, daidzein, glicitein i genistein), vrlo slične prirodnim estrogenima (ženskim hormonima) koji pomažu u sprječavanju bolesti, ublažavaju tegobe menopauze i sprječavaju razvoj kancerogenih stanica.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo