Hrana i recepti

Hrana i recepti

Tamno grožđe štiti od astme

Rastući broj dokaza iz dana u dan potvrđuje kako je tamno grožđe ne samo najpopularnije i najukusnije voće, već je uz to i iznimno zdravo. Naime, tamno grožđe štiti od astme, migrene, zatvora, probavnih smetnji, umora, bubrežnih bolesti, makularne degeneracije, katarakte, visokog kolesterola i edema. Ovo voće ima i antibakterijsko djelovanje.

Možda najuzbudljivija vijest o tamnom grožđu je njegova sposobnost usporavanja gubitka pamćenja kod starijih osoba. Dapače, dobra je vijest da tamno grožđe čak i poboljšati pamćenje. Upravo je ovu činjenicu potvrdilo istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition.

U studiji je sudjelovalo 12 starijih osoba, koje su bile podijeljene u dvije skupine. Svim sudionicima istraživanja su liječnici dijagnosticirali nemogućnost pamćenja. I dok je jedna grupa kroz 12 tjedana dobivala ekstrakt tamnog grožđa, druga je skupina primala placebo dodatke prehrani.

Na kraju 12 tjedana, sudionici istraživanja su odradili testiranje memorije i kognitivnih funkcija. Članovi skupine koja je konzumirala ekstrakt tamnog grožđa pokazali su značajan napredak ne samo u pamćenju, već i u prisjećanju razgovora i mjesta na kojima su boravili. Osim toga, istraživanja na laboratorijskim životinjama su pokazala ne samo bolje rezultate u testovima koji zahtijevaju memorijske vještine, već i poboljšanu koordinaciju i ravnotežu.

Visok sadržaj vitamina i minerala u grožđu je odgovoran za njihove brojne zdravstvene dobrobiti. Ovo voće sadrži visoke razine vitamina A, C i B6, folata, kalcija, kalija, mangana, cinka, bakra i željeza. Jednom riječju, tamno grožđe sadrži sve sastojke potrebne za održavanje zdravog organizma. Grožđe također sadrži polifenole bogate antioksidansima i protu-upalnim svojstva koja smanjuju oštećenja DNK uzrokovana slobodnim radikalima.

kPolifenoli posljednje vrijeme zaokupljaju istraživače s obzirom da sprječavanju stanja poput starenja, kardiovaskularnih bolesti, demencije, pa čak i karcinoma. Nedavna su istraživanja na životinjama pokazala da polifenoli pronađeni u sjemenkama grožđa mogu smanjiti razvoj plaka u mozgu koji je povezan u Alzheimerovom bolesti.

Osim što organizmu pruža brojne zdravstvene koristi, grožđe predstavlja odličan, iznimno ukusan i hranjiv međuobrok.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo