Hrana i recepti

Hrana i recepti

Uživajte u grahu

Kvalitetnu i zdravu prehranu teško je zamisliti bez graha, graška, leće i ostalih mahunarki.

Mahunarke su bogate esencijalnim masnim kiselinama, složenim ugljikohidratima, vitaminima i mineralima. Uz to, kao tzv. lužnata hrana sadrže puno više hranjivih tvari nego plodovi s većom koncentracijom vode, pa su pogodne i za prehranu male djece. Mahunarke se odlično slažu sa žitaricama jer su bogate aminokiselinama koje žitarice nemaju pa se njihovom kombinacijom dobiva uravnotežen obork i bez mesa.

grah1Među mahunarkama najrasprostaneniji je svakako grah. U Europu je donesen u 16. stoljeću, kad i krumpir i kukuruz. Od tada je razvijeno mnoštvo bijelih i obojenih sorti raznih oblika.

Grah ima visoku energetsku vrijednost. Porcija graha može imati od 300 do 500 kcal, što ovisi o dodacima (povrće, žitarice, kobasice, suho meso). Grah je bogat gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te mineralima; natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom… Ne sadrži velike količine vitamina, no klijanjem graha povećava se njihova količina, posebno vitamina E i C.

Zrno graha sušenjem ne gubi hranjive sastojke. Dokazano je da grah snižava kolesterol i trigliceride u krvi pa se preporučuje oboljelma od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Kako osobama koje imaju problema s probavom grah ne bi bio pretežak, preporučuje im se konzumiranje pasiranog graha ili dodavanje začina koji smanjuju napuhavanje (lovor, kim, mažuran, timijan).

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo