Vlakna štite od opakih bolesti probavnog trakta!

Voce, povrce, zitarice, vlakna

Stručnjaci nas upozoravaju da je za bolju probavu i uopće za zdravlje važno jesti i neprobavljiva vlakna, kojih nam dnevno treba najmanje 30 grama.

Najviše ih ima u povrću, voću, te cjelovitim (integralnim) namirnicama, kao što su žitarice i brašnasti proizvodi. Možda ne znate baš sve o njima!

kPomažu prilikom mršavljenja - Točno i netočno

Sama po sebi, vlakna ne djeluju na mršavljenje. No, namirnice s mnogo vlakana, kao što su cjelovit kruh, tjestenina i riža imaju manje kalorija od istih, ali rafiniranih namirnica. Uz to, stvaraju jači osjećaj sitosti i pospješuju probavu.

Štite od brojnih, čak opakih bolesti probavnog trakta - Točno

Budući da potiču rad crijeva, u njima se sadržaj ne zadržava dugo, što je čest uzrok raznih tegoba i oboljenja. Tako brže izlaze kojekakvi štetni sastojci stolice.

Vlakna ne mogu naštetiti - Netočno

Svako pretjeravanje nije dobro, pa to vrijedi i za vlakna. Prevelike količine tako "očiste" probavni trakt da, s obzirom na veliku mogućnost upijanja, sa sobom "odnesu" važne minerale, kao što su kalcij, magnezij i željezo. Kod nekih djeluju upravo suprotno - izazivaju začepljenost, a kod drugih nadimanje u crijevima. Prevelike količine nisu ni za osobe s osjetljivim crijevima, te čestim upalama u probavnom sustavu.

No, to nije sve! Istraživanja su pokazala kako hrana bogata vlaknima čuva vaše zube i desni!


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!