Hrana i recepti

Hrana i recepti

Završena 7. konferencija o maslinovom ulju

Istarski je Grožnjan i ove godine ugostio stručnjake iz medicine, nutricionizma, poljoprivrede, ekologije i novinarstva. Ovogodišnja je zdravstvena konferencija bila posvećena utjecaju maslinovog ulja na upalne bolesti.

O blagodatima najznačajnije okosnice mediteranske prehrane progovorili su i naši vrsni stručnjaci.

Tako je izvrsno predavanje o ”Protuupalnom djelovanju maslinovog ulja na imunološke i biokemijske procese u stanicama i tkivima” održala dr. med. Anka Dorić, iz zagrebačkog Imunološkog zavoda. U svom se predavanju posebno osvrnula na veliku vrijednost brojnih antioksidansa kojih ima u maslinovom ulju, a koji zaustavljaju lančane reakcije nastanka i širenja za organizam opasnih slobodnih radikala.

Ulje“Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama, ekstradjevičansko ulje je i hrana i lijek, te važan prehrambeni čimbenik u prevenciji bolesti srca i krvnih žila budući uz antioksidativna (zahvaljujući prirodnom vitaminu E i polifenolima) i protuupalna svojstva (zahvaljujući oleuropeinu i oleochantalu) poboljšava apsorpciju kalcija i vitamina D, smanjuje rizik od osteoporoze. Maslinovo ulje je izvrstan prirodni laksativ ali i učinkovito sredstvo u liječenju psorijaze, ekcema, dermatitisa i problema izrazito suhe kože. Ulje sprječava nastanak žučnih kamenaca, smanjuje rizik od tumora, a kao temelj zdrave prehrane koristi se i u dijetama i prevenciji šećerne bolesti”, zaključila je dr. Dorić.

Dr. med. Željko Krznarić, spec. gastroenterolog iz KBC-a Zagreb iznio je najnovije spoznaje o korisnim zdravstvenim učincima ”Mediteranskog koncepta kliničke prehrane na upalne bolesti crijeva”. Iznio je potvrdu da upravo mediteranski način prehrane, u kojoj je jedan od stupova ekstradjevičansko maslinovo ulje, ima važno mjesto u prevenciji upalnih bolesti u organizmu, s osobitim osvrtom na upalne bolesti crijeva poput Crohnove bolesti i druge.

“Bolesnici s Crohnovom bolesti često su pothranjeni, te uz smanjeni indeks tjelesne mase i manjak proteina albumina često pate i od manjka vitamina D i B12 kao i nekih elemenata u tragovima. Crohnova se bolest najčešće pojavljuje u završnom dijelu tankog crijeva i uzlaznom segmentu debelog crijeva, a bolesnici često pate i od upalnih koštano zglobnih promjena”.

Primarius doc. dr. Sanja Popović Grle iz zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac, u svom se predavanju o ”Utjecaju maslinova ulja na astmu i KOPB” (kroničnu opstruktivnu bolest pluća) osvrnula na brojna korisna djelovanja mediteranskog koncepta prehrane i svakodnevne uporabe ekstradjevičanskog maslinovog ulja u prevenciji ove teške bolesti od koje boluje više od 600 milijuna ljudi u svijetu, a najčešći uzrok joj je pušenje.

Doc. dr. Srđan Novak s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci govorio je o zdravstvenim učincima maslinovog ulja na neke reumatske bolesti ističući njegovo protuupalno i preventivno djelovanje na reumatoidni artritis, ali i druge upalne reumatske bolesti .

Skup je prvog dana završio okruglim stolom na temu “Ekološki uzgoj maslina i maslinova ulja – trebamo li certifikaciju maslinovog ulja”, kojeg je organizirala Tanja Devčić s Hrvatskog radija.

uljeDrugoga dana, 4. listopada konferencija je nastavljena prezentacijom i degustacijom sortnih maslinovih ulja obitelji Belić kojoj su dodijeljene brojne nagrade za kvalitetu, ali i prestižna nagrada za dizajn ambalaže na internacionalnom skupu.

Bosiljka i Duilio Belić iz tvrtke Olea prezentirali su sortna maslinova ulja iz vlastite proizvodnje, dok je u sklopu Radionice kuhanja i sljubljivanja maslinovih ulja s namirnicama poput fileta svježeg inćiuna, srdele, bifteka, skute, meda, grožđa i čokolade predstavio kuhar Marijo Čepek, koji radi u poznatim gurmanskim restoranima ”Draga di Lovrana” i zagrebačkom ”Vinodolu”.

I ove godine skup su tradicionalno organizirali dr. med Mario Harapin s Hrvatskog radija, dr.sc. Darija Vranešić Bender iz Vitaminoteke i doc.dr.sc. Donatella Verbanac s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ordinacija.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo