Žižula smiruje upale i probavne tegobe te snizuje tlak - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Žižula smiruje upale i probavne tegobe te snizuje tlak

Žižula (lat. Ziziphus zizyphus), zvana još i žižola, čičimak, ćićindula i cicindra, a poznata i kao kineska datulja, drevno je azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu, pa tako i u našim primorskim krajevima.

Bodljikavo stablo žižule vrlo je otporno na vrućinu i hladnoću. Na izmaku jeseni dozrijevaju koštuničavi plodovi crveno-narančasto-smeđe boje od kojih se pripravljaju delicije za zimsku okrepu. 

Ovisno o sorti, plodovi su oblikom nalik šljivama, maslinama ili datuljama. Meso žižula aromatično je, ugodna slatko-kiselkastog okusa, a jedu se svježe ili osušene. 

Osušene žižule okusom podsjećaju na datulje, pa ih mnogi nazivaju zimskim datuljama. Od žižula se pripremaju marmelade i sokovi. Plodovi se mogu i kandirati, ili “potopiti” u lozovači za aromatičnu ljekovitu rakiju. Od plodova, lišća i kore žižule dobivaju se ljekoviti pripravci i čajevi.

Žižula je bogata vitaminom C (doznajte koji su još odlični izvori vitamina C), raznovrsnim mineralima (kalij, fosfor, kalcij, željezo, magnezij), voćnim kiselinama, vlaknima i snažnim antioksidansima – flavonoidima.

Žižula ublažuje upale i probavne tegobe. Pomaže sniženju krvnog tlaka i povišene tjelesne temperature; umiruje i zacjeljuje osjetljivu i oštećenu kožu; smanjuje napetost i bol u mišićima. Koristi se i kao prirodni antidepresiv, a navodno je moćan afrodizijak.

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo