Znate li koja je hrana glavni okidač migrene? Naučite što jesti, a što izbjegavati za manje boli - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li koja je hrana glavni okidač migrene? Naučite što jesti, a što izbjegavati za manje boli

Pravilna prehrana presudan je faktor u sprječavanju učestalog pojavljivanja okidača migrenskih napadaja, no oboljelima od migrene ponekad je teško pronaći kombinaciju namirnica koje će im pomoći u kreiranju idealnog jelovnika prilagođenog zadovoljenju nutritivnih potreba.

Tim povodom je predstavljen poseban zimski jelovnik za oboljele od migrene kojeg su zajedno kreirale dr. sc. Marina Krpan, dopredsjednica udruge Migrena Hrvatska, i poznata hrvatska kuharica Lana Klingor Mihić, koja ujedno i sama boluje od migrene.

Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene svakako je preporučljivo konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima. Masna i teška hrana, čokolada i alkohol glavni su okidači migrene. U periodu migrenskog napadaja svakako se preporučuje lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine, istaknula je Marina Krpan na predstavljanju jelovnika.

Prije točno godinu dana uspješno je osnovana Udruga Migrena i lansirana kampanja #pricajmoomigreni koja iza sebe na društvenim mrežama ima veliku zajednicu koja se svakodnevno podržava i međusobno pomaže u borbi protiv migrene.

Pulsirajuće glavobolje nisu zaobišle ni našu poznatu mastercheficu Lanu Klingor Mihić koja svoje migrenske napadaje ‘njeguje’ pravilnim izborom namirnica, a od jela koje redovito priprema su i juha od rajčice, zeleni quiche, namaz od slanutka, pašteta od lososa…

Jednostavno pripremljene namirnice, u obliku jelovnika za oboljele od migrene mogu pomoći u ublažavanju boli koje izaziva migrena. Ova jela su sastavni dio moje svakodnevne prehrane, te svakako preporučam oboljelima da isprobaju recepte, rekla je Lana Klingor Mihić.

Od migrene u Hrvatskoj trenutno pati oko 400.000 ljudi koji u ovo predblagdansko doba mogu imati različite okidače za početak migrene – stres, (pre)toplo vrijeme za ovo doba godine, prekomjerno konzumiranje hrane i alkohola.

Kako bismo podigli svijest o migreni, početkom godine pokrenuli smo web stranicu na kojoj svi zainteresirani mogu dobiti podrobnije informacije o ovoj bolesti. Želja nam je da se promijeni mišljenje da migrena nije samo bol već ozbiljna bolest za one koji pate od nje, istaknula je Andreja Šantek iz tvrtke Novartis.

Za dodatne informacije o migreni, njezinim simptomima, uzrocima, okidačima i liječenju posjetite mrežnu stranicu www.migrena.hr, te facebook stranicu Udruge Migrena Hrvatska i instagram Udruge Migrena Hrvatska.

Ordinacija.hr

Foto: Domagoj Karačić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo