Hranjiva tvar iz govedine i mliječnih proizvoda pomaže u borbi protiv raka - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hranjiva tvar iz govedine i mliječnih proizvoda pomaže u borbi protiv raka

Molekula koja se prirodno nalazi u ljudskom mlijeku i životinjskim proizvodima poput mesa i mliječnih proizvoda može se infiltrirati u tumore i ubiti stanice raka, pokazuje studija.

Istraživači Sveučilišta u Chicagu proučavali su različite hranjive tvari koje su utjecale na rast stanica raka i sposobnost liječenja raka te su se posebno usredotočili na transvakcensku kiselinu (TVA).

Utvrdili su da su pacijenti s rakom s višim razinama TVA u krvi bolje reagirali na liječenje, što sugerira da bi mogao imati velike koristi kao dodatak prehrani.

Važno je ne pretjerivati

Međutim, znanstvenici su upozorili da je važno ne zasititi prehranu mesom i mliječnim proizvodima, jer mogu dovesti do opasno visokih razina kolesterola i većeg rizika od srčanih bolesti.

Veća je vjerojatnost da će masni komadi govedine i janjetine imati više razine TVA u usporedbi s nemasnim komadima, kao i punomasno mlijeko i punomasni mliječni proizvodi u usporedbi s nemasnim i obranim.

Antikancerogena moć masne kiseline dobivene iz mliječnih proizvoda dolazi od njene sposobnosti da pojača određene imunološke stanice poznate kao T stanice, koje prepoznaju strane napadače i potiču imunološki sustav da ih ubije.

Istraživači tvrde da bi konzumacija hrane bogate ovim spojem ili davanje toga oboljelima od raka kao dodatak prehrani moglo imati mjerljive koristi u smanjenju veličine tumora.

Fokusirajući se na hranjive tvari koje mogu aktivirati odgovore T stanica, pronašli smo jedan koji zapravo pojačava antitumorski imunitet aktiviranjem važnog imunološkog puta, rekla je dr. Jing Chen, autorica studije.

Najučinkovitiji u pokretanju imunoloških stanica

Njezin tim identificirao je hranjivu tvar nakon što je pročešljao oko 700 različitih metabolita – tvari koje nastaju kada tijelo razgrađuje hranu – a svi su došli iz hrane.

Zatim su sastavili biblioteku spojeva hranjivih tvari u krvi koja se sastoji od 235 različitih molekula izvedenih iz hranjivih tvari u hrani.

Svaki od njih je analiziran na sposobnost utjecaja na aktivaciju CD8+ T stanica.

Suzili su ga na šest kandidata u ljudskim i mišjim stanicama i vidjeli da je TVA najučinkovitiji u pokretanju tih imunoloških stanica.

Nakon što su se fokusirali na TVA, istraživači su miševe hranili hranom bogatom spojem i otkrili da smanjuje mogućnost rasta stanica melanoma i raka debelog crijeva i formiranja tumora u usporedbi s miševima hranjenim kontrolnom prehranom.

Kako bi bolje razumjeli kako je TVA uspio usporiti rast tumora, tim je izveo niz testova uključujući novu tehniku genetskog sekvenciranja koja je pokazala da TVA može deaktivirati receptor na površini stanice nazvan GPR43.

9 najučinkovitijih načina za podršku voljenoj osobi oboljeloj od raka  – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

TVA je uspio deaktivirati GPR43 i aktivirati CREB

GPR43 aktiviraju kratkolančane masne kiseline koje proizvode bakterije u crijevima kada vlakna fermentiraju u debelom crijevu.

TVA je uspio deaktivirati GPR43 i umjesto toga aktivirati CREB put koji je uključen u niz fizioloških procesa uključujući rast stanica i funkciju različitih gena.

Konačno, tim je analizirao uzorke krvi pacijenata koji su podvrgnuti vrsti liječenja raka koje modificira njihove T stanice kako bi se poboljšala njihova sposobnost borbe protiv raka krvi kao što je limfom.

Pacijenti s višim razinama TVA u krvi imali su tendenciju boljeg odgovora na liječenje u usporedbi s onima s nižim razinama metabolita.

A u laboratorijskim uvjetima, testirali su stanice leukemije i vidjeli da TVA povećava sposobnost ciljane terapije da ih ubije.

Nakon milijuna godina evolucije, postoji samo nekoliko stotina metabolita izvedenih iz hrane koji na kraju cirkuliraju u krvi, tako da to znači da bi mogli imati određenu važnost u našoj biologiji.

Vidjeti da jedna hranjiva tvar kao što je TVA ima vrlo ciljani mehanizam na ciljanu vrstu imunoloških stanica, s vrlo dubokim fiziološkim odgovorom na razini cijelog organizma – smatram to stvarno nevjerojatnim i intrigantnim, rekla je dr. Chen.

Namirnice bogate s TVA

TVA se nalazi u masti iz mlijeka i mliječnih proizvoda poput sira i maslaca, kao i u govedini i janjetini.

Prema stručnjacima za prehranu općenito je u redu jesti ovu hranu u umjerenim količinama. Sadrže esencijalne proteine, masne kiseline, vitamine i minerale koji su rjeđi u drugim vrstama hrane.

Izvješće koje su Ujedinjeni narodi objavili u svibnju zaključuje da se nutrijenti ključni za zdravlje i razvoj, kao što su proteini, željezo, kalcij, cink, vitamin B12 i kolin, kreatin i taurin, ne mogu lako dobiti iz hrane biljnog podrijetla.

No previše te hrane može dovesti do krućih arterija i višeg kolesterola što dovodi do većeg rizika od srčanih bolesti i prerane smrti.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo