Hrana i recepti

Hrana i recepti

3 zdravstvena razloga zašto trebate češće jesti ananas te savjeti kako odabrati pravi

Ananas je tropska biljka puna zdravstvenih dobrobiti, a trebate pripaziti koji odabrati prilikom kupnje.

Ukusan i osvježavajuć, ananas je pun hranjivih tvari, vitamina i minerala. Iako je uglavnom sezonsko voće, zašto ne biste iskoristili ljeto kao priliku i pružili svom organizmu nešto novo i zdravo.

Pun je vitamina C

Jedna šalica ananasa pruža više od 100 posto preporučene dnevne doze vitamina C. Ovaj vitamin zaslužan je za rast i oporavak tkiva u tijelu. Također, djeluje kao antioksidans koji štiti stanice od preuranjenoga starenja i bolesti poput karcinoma i srčanih oboljenja. Jedna studija pokazala je da oni koji ne unose dovoljno toga vitamina tope 25 posto manje kalorija tijekom treninga. A premala količina vitamina C u krvnim stanicama povezana je sa tjelesnim naslagama.

Dobar je zdravlje kože

Ananas je bogat magnezijem, odnosno jedna šalica pruža više od 75 posto unosa dnevne preporučene doze. Ovaj mineral, zajedno s vitaminom C, stvara prirodni kolagen, spoj koji sprječava starenje kože i bore. Magnezij je i antioksidans koji štiti stanice kože od UV zraka što čini ananas važnom namirnicom ljeti.

Održava pravilnu probavu

Ako ste ikada pokušali dodati svježi ananas u žele uvidjeli ste da je to nemoguće. To je zato što ananas sadrži enzim bromelain, koji razgrađuje želatinu te sprječava da ostane čvrsta. Zato se često koristi u marinadama kako bi omekšao meso. Ovaj enzim ne utječe na kuhanje, ali jedete li ananas tijekom obroka lakše ćete probaviti proteine i smanjiti nadutost i zatvor.

Kako odabrati pravi ananas

Prilikom kupnje ananasa trebate obratiti pozornost na boju, miris i tvrdoću. Ananas ne bi smio biti pretvrd na dodir, a listovi se ne bi lagano istrgnuti jer to znači da je truo. Mora imati više žutu, odnosno smećkastu boju jer to znači da je sočniji. Eventualno mogu biti zeleni obrubi. Također, stručnjaci savjetuju da ga pomirišete prije kupnje jer moram imati intenzivan i slatkasti miris.

Najbolje jutarnje grickalice za gubitak kilograma

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo