Hrana i recepti

Hrana i recepti

4 koraka za odvikavanje od šećera

U zadnjih 50 godina, konzumacija šećera diljem svijeta se utrostručila. U nekim dijelovima svijeta, ljudi u prosjeku unesu više od 500 kalorija dnevno samo u obliku dodanog šećera.

Dobro je poznato da svi imamo urođenu sklonost slatkoj hrani. Gledano evolucijski, odabir namirnica koje je čovjek konzumirao bio je usmjeren na preživljavanje i održanje vrste, pri čemu se posebno ističu sklonosti masnoj i slatkoj hrani.

Kako je hrana s dodanim šećerom uvijek na dohvat ruke, potrebno je paziti što se kupuje.

Prekomjerna konzumacija bijelih kristalića može dovesti do pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Kako biste smanjili unos šećera u organizam i uspješno se odrekli slastica koje toliko volite, nutricionistica Margareta Bolarić donosi četiri koraka koja će vam pomoći.

4 koraka za odvikavanje od šećera

1. Generalno čišćenje i čitanje

Nakon što ste donijeli odluku o prestanku ovisnosti o šećeru krenite u akciju. U prvoj fazi akcijskog plana svu pozornost posvetite detekciji namirnica koje sadrže šećere. Redovite čitajte deklaracije o proizvodima. Izbacite iz ormarića, hladnjaka ili smočnica sve proizvode koji sadrže šećer (kekse, čokoladu, sladoled, slatke namaze).

Pri kupnji obratite pozornost na sastav proizvoda – ako među prvih pet sadržaja proizvoda šećer zauzima jednu od vodećih pozicija, zamijenite ga drugim proizvodom s manje šećera. Ponekad je zamka u skrivenom ili dodanom šećeru kojeg često zanemarujemo. Za prvi korak akcijskog plana trebat će vam neko vrijeme, u prosjeku 7-10 dana.

Zapamtite, ne morate odbaciti sve što je slatko! Prirodni šećer, poput onih koje nalazimo u cijelom plodu, sadrže vitamine, minerale i vlakna. Dakle, za razliku industrijskih voćnih sokova i drugih prerađenih proizvoda, voće i prirodni mliječni proizvodi daju esencijalne vitamine i minerale koji su potrebni i nezamjenjivi.

2. Zamjena staro za novo

Drugi korak akcijskog plana odvikavanja od šećera može započeti nakon što ste temeljito očistili dom od svih slatkih proizvoda. Odlasci u obližnji dućan sada su više promišljeni i bolje organizirani.

Prihvatili ste novu naviku čitanja deklaracija pazeći na sastav namirnica, a druga faza akcijskog plana nameće se kao prirodan slijed. Sada, kada znate što želite,
zamijenite stare navike novima. Na primjer, zamijenite naviku konzumiranja slastica zdravijim alternativama: orašastim plodovima, sirovim povrćem ili voćem. 

Prilikom odabira napitaka imajte na umu da su mnogi puni šećera! Stoga, odaberite prirodnu vodu s okusom. Iscijeđeni svježi limun ili naranča sa pokojim listićem mente ili usitnjenim malinama izvrsna je zamjena za umjetne šećere.

3. Tehnika ometanja

Žudnju za šećerom teško je zaobići. Kada osjetite žudnju za slatkim, pokušajte se preusmjeriti na neku aktivnost koja će vas zaokupiti, dok val žudnje ne prođe. Umjesto da bjesomučno krenete u potragu za slatkim proizvodima, posegnite za čašom vode ili naprosto obuujte tenisice i otiđite u šetnju.

Znanstvenici tvrde da žudnja za slatkim ima svoj početak i kraj, stoga pričekajte da prođe. Naučite razlikovati istinsku glad od potrebe za unosom hrane. Ako ste uistinu gladni, šaka oraštastih plodova ili neka od zdravih povrtnih grickalica utažit će potrebu i omesti žudnju za slatkim proizvodima.

4. Umjerenost kao ključ održavanja promjene 

Za održanje prve tri faze nužna je dosljednost u održavanju odluke. Nastavite  eksperimentirati sa svojim novim zdravim navikama u prehrani. Zasigurno ćete ostati iznenađeni na koliko sve načina možete pripraviti poslastice uz puno manje konzumiranja šećera.

Ne zaboravite odvikavanje od šećera traje 3-4 tjedna, pa u tom razdoblju novo ponašanje poprima obilježja navika u kojima vi postajete vlastodržac šećera. U bliskoj prošlosti šećer je bio vaš vlastodržac a vi njegov rob; od sada vrijede nova pravila.

Umorni ste i žudite za slatkim? Upali ste u začarani krug “hiper – hipo”

D. Š. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo