Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 koraka koji nutricionistici olakšavaju da se hrani zdravo i umjereno – vrijedi probati

Upitali smo nutricionisticu Ivu Tokić što voli jesti, evo što nam je odgovorila.

“Smatram da je ključ pravilne prehrane raznolikost jer ako jedemo raznoliko, izbjegavamo moguće nutritivne deficite. Vitamini i minerali koje unosimo iz hrane nalaze se u različitim skupinama namirnica. Svaka boja voća i povrća predstavlja određenu aktivnu tvar, nutrijent u našoj prehrani, pa su raznolika, raznobojna prehrana indikatori za nutritivni balans. Raznolikost je prvo načelo moje prehrane.”

Dnevni plan nutricionistice u 5 obroka – sve mora biti jednostavno i brzo gotovo

1. Različite kombinacije

Primjerice, ako često ponavljam neke obroke, trudim se ubaciti različite sastojke. Tako zobena kaša nekad sadrži bananu i lanene sjemenke, nekad bobičasto voće i orahe, nekad sezonsko voće i kikiriki maslac.

2. Tjedni jelovnik

Pri planiranju tjednog menija, pazim na unos crvenog mesa (do 2-3x u tjednu) i na unos ribe (barem 1x u tjednu). Općenito obožavam hranu, pa je teško izdvojiti onu najdražu, ali riba mi je definitivno jedna od omiljenih namirnica i jedem je na apsolutno sve načine. Riba i vino su idealna kombinacija, pa se redovito počastim i kojom čašom vina.

3. Ništa bez slatkoga

Što se tiče slatkiša, mislim da je malo ljudi koji ne vole pojesti čokoladu, dobar kolač ili tortu. To si naravno, povremeno priuštim. Općenito je bitno naglasiti da nema zdrave i nezdrave namirnice. Količine i učestalost konzumacije nekih namirnica čine našu prehranu zdravom ili nezdravom, ali pokoji red čokolade ili kolač mogu biti dio naše pravilne prehrane, ako u istima ne pretjerujemo.

4. Bez ekstrema

”Cheat day” kao takav nemam i nisam pobornik istoga jer nas on uči ekstremima – da jedemo u potpunosti restriktivno ili da u potpunosti pretjeramo u nekim namirnicama.

5. Važan je balans

Zdrava prehrana je balans, a mi nutricionisti često govorimo kako 80% nutritivno bogate i 20% nutritivno siromašnije hrane čini zdravu, dugoročno održivu prehranu.

Nutricionistica otkrila što jede svaki dan i priznaje: Nisam fan voća, ali…

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo