Donosimo vam top pet namirnica za blistavu kožu, zdravo srce, čistu krv, nizak kolesterol i tlak pod kontrolom. Izgledajte dobro i pucajte od zdravlja.
Mahune
Velike
 količine mahuna mogu držati težinu pod kontrolom, jer su bogate vlaknima koje
 djeluju blagotvorno na probavu. Čak se ne morate okrenuti dijetama kako biste
 izgubili nekoliko suvišnih kilograma. Jednostavno u svoju prehranu uključite
 više vlakna. Istraživanja su pokazala kako žene koje povećaju unos vlakna gube
 na težini, dok one koje izbjegavaju vlakna nakupljaju težinu. Ako unesete 8 grama vlakna na svakih
 1000 kalorija koje konzumirate, možete izgubiti više od dva kilograma, kao što
 su napravile ispitanice ove studije. Također probajte maline, mladi grašak,
 kelj i jagode.
Losos
Kao
 i većina riba, losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju mozak i
 srce od bolesti. Blagog je okusa i koristi se često kao dodatak salatama i
 tjestenini. Sadrži velike količine proteina i vitamina D. Ako ga jedete dva
 puta tjedno smanjit ćete rizik od srčanog napada za trećinu. Također probajte
 tunu, skušu i sardinu.
Borovnice
Poput šipka, i borovnice su pravi rudnik antioksidansa,
 vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se
 ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja,
 srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i
 sl. Šalica bobičastog voća dnevno kroz osam tjedana povisuje razinu dobrog
 kolesterola o snižava krvni tlak. Također probajte maline, jagode i kupine.
Lubenica
Mnoge su studije pokazale kako hrana koja je bogata
 vodom pomaže u regulaciji težine. Čak 92 posto lubenice otpada na vodu. Ona je
 bogata vitaminom C i likopenima, koji djeluju kao antioksidansi, tj. štite srce
 od oštećenja i tijelo od različitih vrsta raka. Također probajte krastavac.
Rajčice
Osim što tijelo štiti od slobodnih radikala, vitamin
 C štiti kožu od svakodnevnog oštećenja i ostavlja ju blistavom. Rajčice,
 naranče, jagode i brokule su tajna naših baka lijepe, svježe i mladenačke kože.
 Što više vitamina C konzumiraju putem hrane, sredovječne će žene imati manje
 bora. Isplati se pojesti par voćki, zar ne? Također probajte papriku, zelje,
 brusnice i peršin.
K. Horvat




