6 namirnica za svaki tjedan - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

6 namirnica za svaki tjedan

Predstavljamo vam šest namirnica koje se smatraju iznimno učinkovitim čuvarima zdravlja, a trebale bi obavezno biti na tjednom jelovniku.

Riba

Nekoliko zalogaja ribe sadrži gotovo pola dnevno potrebne količine proteina. Vitamin B pogoduje živcima, a jod je dobar za štitnjaču. Mnoge vrste, poput skuše, lososa… sadrže nezasićene masne kiseline koje štite srce. Jedite ribu dvaput tjedno!

brokulaBrokula

Sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrće, brokula sadrži velike količine kalcija. Kuhanjem gube vitamine, zato ih pripremite na pari, u mikrovalnoj pećnici ili pržene u tavi. Korisno ih je jesti što češće, a najmanje dvaput na tjedan.

Češnjak

Čudesna namirnica broj jedan. Pomaže sniziti razinu kolesterola u krvi i krvni tlak, bori se protiv infekcija i ublažava prehlade. Znanstvenici preporučuju jedan do dva češnja dnevno, a najučinkovitiji su sirovi. Ako vam je odbojna pomisao na žvakanje cijelog češnjaka, zdrobite ga i dodajte salati ili pomiješajte s jogurtom.

Rajčice, svježe i konzervirane

Niskokalorična hrana koja sadrži likopen i karoten, tvari za koje se smatra da štite protiv raka. Rajčice su također dobar izvor kalija, važnog za zdrave živce i srce, te vitamina C i E, korisnih za kožu. Trudite se pojesti pet do šest rajčica na tjedan, a izvan sezone uzmite konzervirane.

uljeMaslinovo ulje

S visokim sadržajem mononezasićenih masnih kiselina, smanjuje rizik od srčanih bolesti i snižava razinu kolesterola u krvi. Također je dobar izvor vitamina E koji pridonosi borbi protiv starenja. Trudite se koristiti maslinovo ulje pri kuhanju i za salate.

Tjestenina

Niskokalorična hrana koja daje mnogo energije osiguravajući proteine za rast i B vitamine koji pogoduju živčanom sustavu. Integralne vrste sadrže više hranjivih tvari od rafiniranih varijanti. Jedna porcija dnevno je dovoljna, ali ako vam dosadi, jedite rižu, rezance ili krumpir.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo