Hrana i recepti

Hrana i recepti

7 namirnica koje biste trebali jesti radi prevencije raka crijeva

Rak crijeva je treći vodeći uzročnik smrti u Americi, a u Hrvatskoj drugi. Iako se ne zna točan uzrok nastanka ove vrste raka, znanstvenici su identificirali određene faktore.

Genetika je jedan od uzročnika, a ostali se povezuju sa stilom života i prehranom. Ovo su namirnice koje bi bilo dobro jesti.

1. Zeleno povrće

Brokula, kelj, zelena salata, zelje i drugo slično povrće slove za jake borce protiv raka. Sadrže brojne komponente koje se rješavaju supstanci koje uzrokuju razvoj raka prije nego one oštete DNA.

Sumak: Vrijeme je da počnete koristiti ovaj fantastičan začin koji pomaže u borbi protiv upala

2. Mliječne namirnice

Kalcij i vitamin D mogu pomoći u prevenciji razvoja raka crijeva. Kroz dan bi se trebalo unijeti 1200-1500 miligrama kalija.

3. Đumbir

Prema istraživanjima suplementi koji sadrže korijen đumbira, ako se konzumiraju 28 dana snižavaju šanse za upalnim procesima u crijevima za čak 28 posto! Ako želite, možete konzumirati 2 žličice naribanog svježeg đumbira u danu za jednak rezultat.

4. Zeleni čaj

Antioksidansi i spojevi koji se nalaze u čaju povezani su s manjim rizikom od određenih karcinoma. Zeleni čaj sadrži polifenole – prirodne kemikalije koje sadrže katehine koji uklanjaju slobodne radikale iz tijela i smanjuju upalne procese koji se povezuju s razvojem raka.

Znate li koja je hrana glavni okidač migrene? Naučite što jesti, a što izbjegavati za manje boli

5. Češnjak i luk

I crveni luk i češnjak sadrže sulfide koji “čiste” karcinogene i sprečavaju razvoj kancerogenih stanica. U studiji koja je provedene od strane Iowa Women’s Health, žene koje su jele 1-2 režnja češnjaka u tjednu smanjile su rizik za razvoj raka za čak 32 posto!

Kako se onkolozi štite od raka? Neki njihovi odgovori će vas jako iznenaditi

6. Losos

Prema pisanju magazina Mens Health manjak vitamina D može doprinjeti razvoju raka. Samo 85 g dnevno je dovoljna porcija kako biste zaštitili zdravlje dovoljnim unosom vitamina D.

7. Cjelovite žitarice

Integralne, odnosno cjelovite žitarice imaju veći udio vlakana zbog kojih duže ostaje osjećaj sitosti. Ovisno o žitarici, mogu sadržavati od 7 do 14% bjelančevina, odnosno proteina, kao i različite minerale, poput magnezija, željeza, selena, kao i nekih A, B i E vitamina. Svi ovi sastojci pomažu u prevenciji raka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo