8 stvari koje niste znali o detoksikaciji - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

8 stvari koje niste znali o detoksikaciji

Trend detoksikacije je nešto što svi slavni promoviraju, a stručnjaci su ipak malo kritični.

Stručnjaci tvrde da detoksikacija organizma u dva tjedna uz pomoć raznih sokova ipak nije tako jednostavna, a neke metode su ipak zdravije od onih drugih. Sylvie Beljanski, vlasnica istoimenoga wellness centra za portal Marie Claire progovorila je o raznim metodama detoksikacije te prednostima i manama.

1. Detoksikacija nije potrebna samo nakon rehabilitacije

Ljudi često povezuju detoksikaciju s alkoholom, drogama i ostalim ovisnostima, ističe Beljanski.

No, ujedno se povezuje i s gubitkom kilograma. Cilj detoksikacije je izbaciti iz tijela sve negativne učinke na tijelo kao što su industrijske kemikalije, pesticidi, aditivi u hrani, dim i polucije.

2. Holistički put za liječenje i čišćenje tijela

Mnogi smatraju da na ovaj način čistimo ne samo tijelo već i um. No, ipak se pokazalo kako čišćenje tijela ujedno pomaže i kod glavobolja, bolova u leđima, jača tijelo i imunitet prilikom alergija te izbacuje opasne kemikalije iz našeg sistema. Najvažnije je što neke metode detoksikacije čiste organe poput jetre i bubrega te krvožilni sustav što nije moguće samo primjenom dijeta.

Kada je imunosni sustav stimuliran i hormoni doživljavaju jačanje što smanjuje potrebu za šećerom, kofeinom, nikotinom i alkoholom.

3. Brza detoksikacije je popularna, ali ne i najuspješnija

Ova metoda podrazumijeva razne tehnike koje se odrađuju u kratkom vremenu, čak i 24 sata. Zapravo, ovo nije najzdravija stvar koju možete raditi svom organizmu jer brzim pokušajima napravite šok, a ujedno za tri dana se opet negativni čimbenici počinju nakupljati.

4. Stvaranje zdravih navika

Stručnjaci smatraju kako je važno stvoriti zdrave životne navike te se odlučiti za dugoročnu detoksikaciju. Pijte puno tekućine – vode najviše, zatim prirodnih sokova od voća i povrća te biljne čajeve. Važan je unos vitamina kako biste ojačali imunosni sustav. Ali, nemojte zaboraviti i na vježbanje te meditaciju kako biste smanjili stres te podigli razine energije.

5. Razgovor s liječnikom prije detoksikacije

Beljanski preporučuje razgovor s liječnikom prije nego počnete s domaćim programom detoksikacije. Liječnici i nutricionisti mogu vam preporučiti najbolje metode i tehnike čišćenja organizma kako biste postigli željene rezultate.

6. Slavni obožavaju kupku od gorke soli, ali učinkovitost nije dokazana

Zvijezde poput Heidi Klum i Gwyneth Partlow više su puta istaknule kako se koriste ove kupke prije odlaska na crvene tepihe. Vjeruje se kako sol izvlači toksine iz tijela pa je zato sloj naprimjer slanog okusa. Ipak, studije su pokazale kako gorska sol ipak omekšava kožu i opušta mišiće, iako nema dokaza da odrađuje detoksikaciju.

7. Tijelo se čisti samo

Naši organi su tu kako bi očistili naše tijelo, i to je važno znati. Dodatna detoksikacija je potrebna kako biste očistili te organe od zaostalih toksina.

8. Sve je u pravilnoj i zdravoj prehrani

Voće, povrće, proteini, vlakna, zdrave masti, vitamini, minerali i probiotici čiste tijelo, jačaju imunosni sustav te poboljšavaju probavu.  

5 razloga zašto biste češće trebali jesti svježi kokos

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo