Ako ste upali u prehrambenu rutinu, vrijeme je da svoje tanjure obogatite zaboravljenim namirnicama.
Ako volite naranče – probajte kivi
Ova malena voćka sadrži preko 70 miligrama vitamina C, što je mnogo više od količine sadržane u naranči. Vitamin C je izvrstan je za vid, smanjuje kancerogene faktore, dobar je za srce. Uz to djeluje blagotvorno i na kožu jer smanjuje uočljivost bora.
Bonus: Kivi ima 20 posto više kalija od banana. Jedna je od rijetkih voćki koja sadrži i vitamin E.
Ako volite cvjetaču – probajte gljive
Cvjetača je izvrstan izvor antioksidansa, no njena česta konzumacija može prouzrokovati plinove. U jelovnik uvrstite gljive jer su pune fitokemikalija, prirodnih sastojaka koji mogu spriječiti karcinom.
Bonus: Gljive mogu ublažiti neke upalne procese. Uz to, potiču imunitet.
Ako volite borovnice – probajte maline
Maline su dobar izvor elagitanina, vrste antioksidansa za kojeg se vjeruje da ima antikancerogeni učinak. One su također izvrstan izvor vitamina K, koji povećava gustoću kostiju.
Bonus: Tri šalice malina dnevno sadrže 25 grama vlakana koje su izvrsne u borbi protiv karcinoma debelog crijeva, probavnih tegoba i bolesti srca.
Ako volite bademe – probajte orahe
Bademi su poznati po tome što smanjuju razinu lošeg kolesterola. No, ono što i nije tako poznato jest da su orasi puni alfa linolenske kiseline (ALA). Ona sprječava bolesti srca, potiče rad mozga, pamćenje i raspoloženje. Dnevni unos trebao bi se sastojati od 14 očišćenih oraha.
Bonus: Omega 3 masne kiseline iz oraha smanjuju loš kolesterol učinkovitije od spomenute masne kiseline iz ribe.
Ako volite crni grah – probajte crveni
Crveni grah, u odnosu na ostale mahunarke, sadrži najvišu razinu fitokemikalija koje štite od karcinoma i bolesti srca. On također sadrži i najviše količine antioksidansa.
Bonus: Crveni grah sadrži željezo i folnu kiselinu, koja je vrlo važna za trudnice. Također, spomenuta je mahunarka bogata i dijetalnim vlaknima koja su odlična za organizam.
Ako volite špinat – probajte blitvu
Ako vam je dosadio špinat, probajte blitvu! Ona potiče rad mozga, a jako je korisna u borbi protiv Alzheimerove bolesti. Naime, blitva poboljšava mentalnu sposobnost. Ona je vrlo dobar izvor vitamina B i E, folne kiseline i raznih hranjivih tvari koje su dobre za mozak.
Bonus: Blitva također sadrži i lutein, koji sprječava makularnu degeneraciju oka.
Ako volite losos – probajte sardine
Iako su obje ribe pune omega 3 masnih kiselina, sardine sadrže manju količinu žive.
Bonus: Sardine su pune vitamina D. On potiče raspoloženje, smanjuje rizik od bolesti srca i karcinoma te potiče imunitet.
Ako volite rajčice – probajte lubenicu
Lubenica je bogata likopenom, antioksidansom koji smanjuje rizik nastajanja raka prostate, On ujedno štiti od bolesti srca te raka vrata maternice i jajnika.
Bonus: Lubenica je puna vitaminima A i C. Uz to, sadrži izrazito malu količinu kalorija. Stoga, navalite!
Ako volite tamnu čokoladu – probajte bučine sjemenke
Ako volite, ali i izbjegavate tamnu čokoladu zbog masnoće, probajte sa sjemenkama buče. One će u istoj mjeri podići vaše raspoloženje uz manju kalorijsku vrijednost.
Bonus: Oko 150 miligrama bučinih koštica puno je magnezija, koji će potaknuti imunitet i ojačati kosti.
K. Ramić