Ako se pije u umjerenoj količini, crno vino godi zdravlju! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako se pije u umjerenoj količini, crno vino godi zdravlju!

Znanstvenici su počeli glasno govoriti o tome da crveno vino godi zdravlju! Koje je vino najbolje?

Istraživanje je pokazalo da crveno vino bogato flavonoidima ima najviše utjecaja na zdravlje čovjeka. Flavonoidi su poznati kao kvalitetan antioksidant koji pomaže organizmu u borbi protiv alergija, virusa i kancerogenih stanica. Prema istraživanjima najviše antioksidanata sadrže crna vina poput Pinot Noira i Cabernet Sauvignona. Ostala vina, poput Merlota, sadrže nešto manje flavonoida, no ipak više od bijelih vina.

Dakle, za zdravlje je bolje piti crno nego bijelo vino, ali to nije odobrenje da svaki dan završite pijani, ali čaša ili dvije na dan mogu utjecati na naše zdravlje.

Stručnjak za kardiološka pitanja, profesor Roger Corder proveo je godine tražeći dokaze da je vino dobro za zdravlje. Sve što je saznao zapisao je u knjizi “Vinska dijeta“ u kojoj također tvrdi da bi većina nas trebala uvrstiti crno vino u svakodnevnicu.

Corder je otkrio nešto što je nazvao “Francuski paradoks“. Zanimalo ga je zašto Francuzi imaju manju stopu kardiovaskularnih oboljenja iako im je prehrana puna masnoća. Orijentirao se na određene regije gdje ljudi najdulje žive i otkrio kako određena područja proizvode vina puna tanina, koji sadrže nevjerojatno puno antioksidanata.

Iako nas vino ne pomlađuje i ne garantira vječni život, ono će u malim količinama doprinijeti dobrom zdravlje.

Izvor: www.howlifeworks.com

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo