Hrana i recepti

Hrana i recepti

Alternative bijelom kruhu: jednako ukusne, a puno zdravije!

Većina nas voli kruh. Bilo da se radi o šniti bijelog, spužvastog kruha s namazom, kukuruznog uz neko varivo ili onog teškog, gustog, pečenog ispod peke kojeg s užitkom umačemo u saftove i sokove od pečenja.

No, kruh ipak mnogi od nas nažalost ne smiju jesti. Bar ne onaj klasični, od bijelog brašna i kvasca. Radi toga nastaju maštovite pogačice, krekeri i kruhovi koji su zdraviji i ne manje ukusni od onih na koje smo uglavnom navikli. Jedan od meni najdražih takvih kruhova, onaj od heljdine kaše i prosa već je objavljen u mojoj kolumni, no jednako zanimljiv je i kruh od zobenih pahuljica, sjemenki i orašastih plodova.

Prednost takvog kruha je, osim što nema glutena i kvasca, to da ga možete jesti barem tjedan dana, a možete ga i zamrznuti. Kada kruh ispečete i ohladite, narežite ga na šnite. Između svake šnite stavite komad papira za pečenje, zatim omotajte vrećicom i zamrznite. Prije nego što ćete kruh konzumirati, ostavite ga u hladnjaku da se polako odmrzne. Možete ga jesti takvog, ali i prepeći na gril tavi ili u tosteru za sendviče. Meni je izvrstan s namazima, naročito tzv. egg salad namazom, koji možete pripremiti od kuhanih jaja, grčkog jogurta, posnog sira ili vrhnja i začina po želji.

To je ne samo odličan prigrizak već sjajno funkcionira i na zabavama, kao zdrav snack koji trpi razne dodatke i začine. Ako ne volite takve namaze, poigrajte se s povrtnim kombinacijama kao što su  guacamole, hummus, baba ganoush, namaz od pečene paprike…

U slučaju da ne smijete konzumirati gluten, ali ni kvasac, preporučam da pokušate s kombinacijom orašastih plodova, sjemenki i psyllium praha. Psyllium i lanene sjemenke su odlično vezivo, a takva peciva, iako nešto kompaktnija, odlično zamjenjuju ona klasična. Ako ispečete veća, upotrijebite ih za sendviče i burgere.

Rahla peciva i spužvasti kruhovi su ono što većina mojih čitatelja traži. No, takvu je teksturu često teško postići bez pšeničnog brašna (i glutena), ali i iskustva u pečenju kruha s alternativnim vrstama brašna. Ako ne koristite kvasac, upotrijebite prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Kombinirajte ih s kiselim medijem kao što su jogurt, kefir, malo jabučnog octa. To će pomoći stvaranju mjehurića zraka i rahlosti.

Neku savršenu formulu, koja uvijek uspijeva sa svakim brašnom vam ne mogu dati jer je kombinacija bezbroj, ali mogu vas uputiti na moj blog i već iskušane kruhove i peciva.

Ako tamo ne pronađete ono što ste željeli, slobodno mi se obratite. Rado ću vam pomoći da ispečete svoj savršeni, domaći kruh.

LCHF peciva od badema i sjemenki

Pripremite, za 5 peciva:

  • 200g badema samljevenih u brašno
  • 2 žlice mljevenog lana
  • 2 žlice mljevenih sjemenki suncokreta
  • 2 žlice psylliuma
  • 2 žlice ulja ili masnoće po izboru
  • 1 uvrh punu žličicu praška za pecivo
  • 1 žlicu jabučnog octa
  • pola žličice himalajske soli
  • 3 jaja + 1 za premazivanje
  • 2-3 žlice vrele vode

Priprema:

Pomiješajte mljevene bademe, sjemenke i psyllium. Važno je da sve bude samljeveno poput brašna pa preporučam da upotrijebite mlinac za kavu ili jak multipraktik. Možete dodati i neke začine po želji – suhi češnjak, chilli papričice,… Dodajte prosijani prašak za pecivo, jabučni ocat i ulje. Posolite, dobro promiješajte. Ulijte vrelu vodu pa istučena jaja. Ujednačite smjesu.

(Ako želite da peciva budu rahlija, razdvojite jaja i bjelanjke istucite u snijeg pa ga na kraju lagano umiješajte u smjesu od badema.)

Ostavite tijesto da stoji 10-ak minuta. Trebalo bi biti ljepljivo, ali biste njime ipak trebali dobro baratati.
 
Žlicom grabite hrpice i oblikujte rukama pa slažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Od ove količine dobite ćete 5-6 peciva. Peciva premažite jajetom pa posipajte sjemenkama. Pecite 25-30min u pećnici zagrijanoj na 200C.
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo