Hrana i recepti

Hrana i recepti

Aronija – 7 nevjerojatnih dobrobiti za zdravlje

Foto: Shutterstock

Želite u svoju prehranu dodati supernamirnicu? Onu koja ima nevjerojatne zdrastvene dobrobiti? Ako je tako, odaberite aroniju!

Ovo super voće je prava riznica antioksidanata, njena konzumacija jača imunitet i djeluje pozitvno na krvnu sliku. Bobice aronije su  bogate biološki aktivnim spojevima – sadrži ih preko 300, a neki od njih su antocijani, proantocijani i bioflavanoidi, esencijalne aminokiseline, minerali, vitamini…

Aronija se koristi u obliku sirupa, vina, soka ili džema. Također možete grickati sušene aronije koje možete pronaći u većini trgovina zdravom hranom.

Saznajte što aronija može učiniti za vaše zdravlje

1. Bogati antioksidantima

Ove su bobice poznate po jakim antioksidativnim svojstvima te ih imaju više od svog ostalog voća. Naime, stručnjaci potvrđuju da sitne bobice sadrže neuobičajeno visoku razinu antocijanina, snažnih antioksidansa. Ove prirodne fitokemikalije mogu zaštititi tijelo od izloženosti zagađivanju i slobodnim radikalima koji mogu uzrokovati razvoj ozbiljnih bolesti.

2. Bogata vlaknima

Ako su sušene, ove bobice su pune vlakana, a u 100 grama sadrže 16 grama ovog važnog nutrijenta. Biljna vlakna su, ne samo odgovorna za zdravlje organizma, već pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta. Pozitivno utječu na ljudsko zdravlje, te su korisna u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti. 

3. Lijek protiv prehlade

Ako ste podložni gripama i prehladama, svakako bi trebali probati aroniju. Sve što trebate za prevenciju jest žlica sušenih aronija na dan.

4. Sprječava i smiruje infekcije urinarnog trakta

Mnogi se susreću sa upalama i infekcijama urinarnog trakta, a čest je uzrok upravo bakterija e- coli. Poznato je kako je bobičasto voće najbolja pomoć za ove vrste infekcija, ali za aroniju tvrde kako je njezino djelovanje i do 10 puta jače.

5. Dobar izvor željeza

100 grama aronije sadrži 93 posto dnevne potrebe organizma za željezom.Taj važan mineral jača imunitet, potiče metabolizam na rad te daje energiju.

6. Sprječava kardiovaskularna oboljenja

Visoke razine kolesterola mogu utjecati na začepljenje arterija i tako povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Prema istraživanjima ekstrakt aronije sprječava ovu vrstu oboljenja jer snižava razinu kolesterola i tako sprječava začepljenje žila.

7. Regulira krvni tlak

Bobice aronije će držati krvni tlak u normalnim razinama, sprječavaju grčeve unutar krvnih žila i tako drže tlak pod kontrolom. Sok ili čaj od aronije bi trebali piti ono koji imaju problema sa krvnim tlakom i cirkulacijom. 

Džem od aronije – poslastica za zdravlje i nepce

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo