Istraživanja su pokazala kako je crveno zelje kvalitetnije od bijelog. Zašto?
Znamo kako su voće i povrće dobri za naše zdravlje, ali ispada kako su neke varijante bolje od drugih, pa tako jedna vrsta može sadržavati puno više vitamina, nutrijenta ili šećera od druge.
FEMAIL je analizirao voće i povrće koje se najčešće konzumira i evo nekoliko zanimljivih rezultata, barem što se tiče zelja.
Suhe šljive – idealne za vraćanje probavnog sustava u ravnotežu
Koja je razlika?
Crveno zelje sadrži više vitamina A, željeza i flavonoida od bijelog. “Zelje bilo koje vrste je odličan izvor fitokemikalija za koje se vjeruje kako sprečavaju razvoj raka.”, kaže Fiona Hunter, nutricionist na portalu HealthSpan.co.uk. Dodaje kako je i odličan izvor B vitamina, koji je čuvar energije. No, crveno zelje ipak ima neke nevjerojatne sastojke – sadrži 10 puta više vitamina A, koji je iznimno važan za zdravlje očiju. Sadrži 2 puta više željeza a zbog svoje jarke boje i 36 antioksidansa koji su dokazani zaštitnici od nastanka raka i čuvari memorije.
Češnjak, borovnice, divlji losos – prehranom usporite starenje mozga
Savjet: Kuhanjem će zelje izgubiti neka svoj hranjiva svojstva.
A.A.
Foto: Shutterstock