Hrana i recepti

Hrana i recepti

Budite jaki kao Popaj – jedite špinat!

Najveća blagodat špinata je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.

Sadrži velike količine magnezija koji je važan za rad mišića i srca, a kalij
pospješuje izlučivanje vode iz organizma, što znači da snižava krvni tlak,
olakšava rad bubrega i srca, potiče rad gušterače i probavu.

Česta konzumacija špinat ostavit će i vidljive
posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

Ovo
lisnato povrće je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa
koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

Svoju karakterističnu zelenu boju duguje klorofilu, a krcat je dijetalnim
vlaknima. Mladi špinat sadrži manje vlakana od starijeg, što znači da trebate
paziti koju vrstu kupujete.

Kako biste sačuvali sve potrebne minerale i
vitamine, špinat kuhajte na pari ili u vrlo malo kipuće vode. Možete ga i popeći
na malo maslinova ulja. Dulja termička obrada uništit će sve prirodne sastojke. Ako tražite novi recept, probajte Štrukle sa špinatom.

Konzumacija špinata se ne savjetuje osobama koje imaju bubrežne kamence,
budući da sadrži puno oksalata, čiji kristali mogu formirati kamenac.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo