Budite jaki kao Popaj – jedite špinat!

spinat

Najveća blagodat špinata je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 posto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, željeza, mangana i kalija.

Sadrži velike količine magnezija koji je važan za rad mišića i srca, a kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma, što znači da snižava krvni tlak, olakšava rad bubrega i srca, potiče rad gušterače i probavu.

Česta konzumacija špinat ostavit će i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.

Ovo lisnato povrće je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

Svoju karakterističnu zelenu boju duguje klorofilu, a krcat je dijetalnim vlaknima. Mladi špinat sadrži manje vlakana od starijeg, što znači da trebate paziti koju vrstu kupujete.

Kako biste sačuvali sve potrebne minerale i vitamine, špinat kuhajte na pari ili u vrlo malo kipuće vode. Možete ga i popeći na malo maslinova ulja. Dulja termička obrada uništit će sve prirodne sastojke. Ako tražite novi recept, probajte Štrukle sa špinatom.

Konzumacija špinata se ne savjetuje osobama koje imaju bubrežne kamence, budući da sadrži puno oksalata, čiji kristali mogu formirati kamenac.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!