Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čaša narančinog soka za bolji početak dana

Jutarnjim bismo obrokom trebali zadovoljiti četvrtinu dnevnih potreba za hranjivim sastojcima. Činimo li to doista? Uglavnom ne.

No, sve isprike zbog kojih prečesto preskačemo doručak ne bi nas trebale spriječiti da ujutro popijemo barem čašu čistog voćnog soka.

sokSvi su svježi voćni sokovi iznimno bogati organizmu prijeko potrebnim biljnim tvarima, tzv. fitonutrijentima, koji nas štite od brojnih bolesti. U tom smislu najizdašniji je narančin sok – sadrži ih čak šezdeset, među kojima najviše flavonoida, prirodnih antioksidansa, odgovornih za zdravlje krvožilnog i imunološkog sustava.

Čaša narančina soka daje 110 kcal i zadovoljava prosječne dnevne potrebe za vitaminom C. Dobar je izvor kalija, folacina i tijamina (B1), a sadrži i B6, nijacin i magnezij. Prirodni narančin sok, znanstveno je dokazano, podiže razinu HDL (dobrog) kolesterola: nakon 12 tjedana uzimanja jutarnje čaše narančina soka, i kod žena i kod muškaraca omjer dobrog i lošeg kolesterola popravlja se u korist dobrog za čak 16 posto!

U najvažnijem dnevnom obroku voćni sok ima još cijeli niz važnih uloga:

  • Pomaže u reguliranju probave jer prehrambena vlakna iz sokova omogućuju bolju pokretljivost crijeva.
  • Sprječava tzv. jutarnju hipoglikemiju, odnosno pad šećera u krvi, koji može voditi nizu fizioloških i fizičkih simptoma, kao što su vrtoglavica, slabost, promjene raspoloženja, bol, anksioznost i depresija.
  • Dnevni unos pet obroka voća i povrća ključ je dobrog zdravlja, lakšeg reguliranja tjelesne težine i održavanja dobre forme – jutarnja čaša voćnog soka već je jedan od njih!
  • Osobama koje ujutro ne osjećaju glad, narančin će sok otvoriti apetit i tako pomoći da uzmu i taj najvažniji dnevni obrok. A dobar doručak dat će nam energiju potrebnu da izdržimo i najnaporniji dan.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo