Hrana i recepti

Hrana i recepti

Celijakija: Oboljeli u strahu od glutena ograničavaju prehranu što dovodi do anemije i drugih bolesti

Provođenje bezglutenske prehrane je veliki izazov s kojim se oboljeli od celijakije svakodnevno susreću.

Gluten je uvelike zastupljen u suvremenom načinu prehrane kroz proizvode od pšenice, raži i ječma te veliki broj industrijskih proizvoda u kojima može biti namjerno ili slučajno prisutan. Osim toga, prilikom pripreme obroka, često je prisutna opasnost od kontaminacije glutenom preko pribora, posuđa i radnih površina koji su prethodno bile u kontaktu s hranom koja sadrži gluten, a nisu bili očišćene na adekvatan način.

Konačno! Imamo odgovore na 8 pitanja zbog kojih ste počeli živjeti u strahu od hrane

Ograničavanje prehrane

Konzumacija obroka izvan doma predstavlja dodatnu prepreku jer subjekti u poslovanju s hranom uglavnom nisu adekvatno opremljeni te ugostitelji nisu dovoljno educirani da bi se pružila kvalitetnu usluga oboljelima. Ne iznenađuje, stoga, da oboljeli od celijakije, u strahu od unosa glutena ograničavaju svoju prehranu i dovode se u rizik od razvoja malnutricije.

Prilikom postavljanja dijagnoze često je već prisutan vitaminsko-mineralni deficit zbog oštećenja crijevne sluznice i posljedične smanjene apsorpcije nutrijenata. Kod jasnih znakova deficita treba započeti sa suplementacijom kritičnih nutrijenata, a kod prisutne pothranjenosti dodatan unos energije lako se može ostvariti unosom oralnih nutritivnih suplemenata, tj. visokokalorijskih napitaka obogaćenih vitaminima i mineralima.

Prehrambeni deficiti mogu se manifestirati nizom simptoma i zdravstvenih problema. Jedan od najčešćih je deficit željeza u obliku sideropenične anemije koja se manifestira kroničnim umorom, kratkoćom daha i vrtoglavicom zbog smanjene sposobnosti prijenosa kisika krvlju. Osim toga, nedostatak željeza, cinka i folata može se manifestirati neplodnošću u oba spola.

Deficit folata i vitamina B12 može dovesti do razvoja perniciozne anemije a povezuje se i s povećanom razinom homocisteina, rizičnim čimbenikom za razvoj kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Smanjena gustoća koštanog tkiva može se pojaviti kao posljedica neadekvatnog statusa kalcija. Mliječni proizvodi su najbolji prehrambeni izvor kalcija, međutim oni mogu stvarati problem jer se zbog oštećene crijevne sluznice može razviti nepodnošenje laktoze. Suplementacija kalcijem u kombinaciji s vitamina D i K može pomoću prevenciji osteoporoze.

Siromašni mikronutrijentima

Implementacijom i provođenjem stroge bezglutenske dijete s vremenom dolazi do oporavka crijevne sluznice, povećanja apsorpcije nutrijenata i poboljšanja nutrivinog statusa. Ipak, istraživanja pokazuju da u praksi takva prehrana može biti nedostatna na tiaminu, folatu, vitaminu A, magneziju, cinku, kalciju i željezu te prehrambenim vlaknima.

Proizvodi od žitarice „bez glutena“ često su siromašniji mikronutrijentima u odnosu na slične proizvode s glutenom i nisu ravnopravna zamjena. Imajući to u vidu, potrebno je educirati oboljele od celijakije o provođenju uravnotežene bezglutenske prehrane, s naglaskom na kritične mikronutrijente i njihove alternativne prehrambene izvore.

Ako vas zanimaju slične teme, trendovi i rasprave domaćih i stranih stručnjaka iz područja nutricionizma i srodnih znanosti, priključite se 7. Međunarodnom kongresu nutricionista koji će se održati 8. do 10. studenog 2019. u Sheraton Hotelu u Zagrebu! Više informacija o samom Kongresu možete saznati ovdje.

Što se događa s vašim organizmom ako izbjegavate gluten, a niste intolerantni?

Karla Ferk, mag.nutr., Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo