Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokolada može spriječiti pretilost i dijabetes!

Sada su stručnjaci ustanovili da kakao iz čokolade može pomoći u sprječavanju dijabetesa tipa 2 tako što njegovi antioksidansi sprječavaju debljanje i pomaže sniziti razinu šećera u krvi.

Čokolada se oduvijek isticala kao slatki grijeh ili doprinos debljanju, no sve je više i više istraživanja koja su potvrdila kako je sama namirnica izrazito zdrava. Kao i kod alkohola ili drugih stvari, ključna je umjerenost!

Sada su stručnjaci ustanovili da kakao iz čokolade može pomoći u sprječavanju dijabetesa tipa 2 tako što njegovi antioksidansi sprječavaju debljanje i pomaže sniziti razinu šećera u krvi. Naime, kakao je jedan od bogatijih izvora više vrsta flavanola, a stručnjake je zanimalo kakve su zdravstvene dobrobiti pojedinih vrsta ovih antioksidansa.

Tako su stručnjaci Instituta Fralin Life Science hranili laboratorijske miševe različitim namirnicama: jedni su bili na režimu prehrane bogatom mastima, drugi na režimu siromašnim mastima, a treći na režimu bogatim mastima, ali s dodatkom različitih vrsta flavanola.

Dodatak određene tvari, oligomerskih procijanidina, bio je ključan za održavanje male težine miševa koji su bili na visokomasnoj dijeti. Jednako tako, povećala se njihova otpornost na glukozu, što bi moguće moglo pomoći u sprječavanju dijabetesa tipa 2. Njihovi su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

“Dobri mikrobi, poput Bifidobacteriuma i bakterija mliječne kiseline, gute se u čokoladi. Kada jedete tamnu čokoladu, oni rastu i fermentiraju ju i stvaraju tvari koje su protuupalne. Te protuupalne tvari uđu u krvotok i pomažu zaštititi srce i arterije od oštećenja”,objasnila je Maria Moore sa Sveučilišta Louisiana State, voditeljica sličnog istraživanja kojim je ustanovljeno kako tamna ćokolčada može sniziti krvni tlak i poboljšati krvožilno zdravlje.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo