Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokoladnim mlijekom poslije treninga do boljih rezultata

Čokoladno mlijeko nije samo za malu djecu! Ono može biti vrlo korisno zaljubljenicima u vježbanje jer poboljšava izdržljivost, pomaže izgradnju mišića, smanjuje udio masti i općenito poboljšava rezultate, tvrde američki stručnjaci.

Istraživači Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Teksasu su ustanovili kako ovo bezvremensko piće ima pravi omjer ugljikohidrata i proteina za poboljšavanje rezultata sportaša: “Kada se oporavljate od vježbanja, želite obnoviti rezerve šećera u mišićima i započeti sintezu proteina te zaustaviti njihovo raspadanje. Kombinacija ugljikohidrata i proteina iz čokoladnog mlijeka djeluje sinergistički” objasnio je John Ivy, voditelj studije.

Deset je utreniranih biciklista vježbalo preko dva sata, sve dok se nisu umorili, a zatim su popili ili mlijeko ili sok s visokim udjelom ugljikohidrata ili piće bez kalorija. Istu su čašu popili dva sata poslije vježbanja. Četiri sata poslije, ispitanici su odvozili utrku od 40 kilometara. Stručnjaci su ustanovili kako su biciklisti koji su pili čokoladno mlijeko znatno brže završili trku – trebalo im je čak šest minuta manje od ispitanika koji su popili piće s ugljikohidratima.

“Čokoladno mlijeko aktivira proteine koji blokiraju razgradnju proteina, što očuva i proteine i mišiće te im pomaže u procesu oporavka”, zaključio je Ivy.

Njegov je tim proveo još jedno istraživanje o dobrobitima čokoladnog mlijeka. Ovaj put su utrenirali 32 osobe, koje su vozile bicikl sat vremena dnevno, pet dana u tjednu kroz 4,5 tjedna. Ispitanici jedne skupine su pili čokoladno mlijeko poslije vježbanja i sat vremena poslije, dok su drugi biciklisti pili piće s ugljikohidratima ili placebo.

Stručnjaci su ustanovili kako su biciklisti koji su pili mlijeko dvostruko poboljšali svoj maksimalni unos kisika (što se uzima kao mjera aerobne izdržljivosti) u odnosu na druge ispitanike. Jednako tako im se u većoj mjeri smanjila količina tjelesne masnoće i povećao udio nemasne mase.

Čokoladno mlijeko koje je bilo testirano sadržavalo je oko 11,5 grama ugljikohidrata na 100 mililitara, 3,5 grama proteina i dva grama masti. Suprotno tome, piće s ugljikohidratima (sportsko piće) sadržavalo je 15 grama ugljikohidrata, dva grama masti i nimalo proteina.

“Ovo ne znači da su proteinski shakeovi odgovor, jer su ugljikohidrati izuzetno važni u procesu oporavka i obnove glikogena (uskladištenog izvora energije u mišićima). No, hrana koja sadrži omjer ugljikohidrata i proteina 4:1 ili 5:1 ima prednost pred onom sa 100 posto ugljikohidrata. Zato je čokoladno mlijeko idealni izbor”, objasnila je Barbara Lewin, sportska nutricionistkinja koja je komentirala istraživanje za portal WebMD.

Ona savjetuje vježbačima da popiju čokoladno mlijeko 20 do 30 minuta poslije vježbanja, a voditelj studije Ivy se slaže s ovom preporukom. Općenito govoreći, trebali biste unijeti između 2,4 i 4,7 decilitra čokoladnog mlijeka.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo