Vino i čokolada sadrže resveratrol, polifenol koji štiti organizam od brojnih bolesti i poboljšava kvalitetu života. Iako su studije na kojima se temelje ovi zaključci provedene na životinjama, istraživanja prehrambenih navika pokazuju da su ljudi koji jedu čokoladu i piju vino zdraviji i manje obolijevaju.
Saznajte kojih pet prednosti donosi svakodnevno konzumiranje crvenog vina i tamne čokolade!
Antioksidansi
Resveratrol je fitokemikalija koja se nalazi u biljnoj hrani. Ne ubraja se u
nutrijente poput vitamina ili minerala, ali osigurava dobro zdravlje i bori se
protiv bolesti. Resveratrol
pripada polifenolima ili flavonoidima, fitokemikalijama koji
su antiooksidansi i štite tijelo od razvoja
bolesti. Crveno vino i kakaovac samo su neke od namirnica koje sadrže velike
količine resveratrola. Iako se preporuča
konzumiranje svih namirnica koje sadrže resveratrol, još nije točno poznato
koliko ovog antioksidansa trebamo dnevno unositi kako bi se osjetile pozitivne
posljedice. U slučaju vina i čokolade, ipak možemo s određenom sigurnošću reći
da je “manje – više”. Prevelike količine čokolade i alkohola, kao što svi dobro
znamo, vode u nekim sasvim drugim pravcima, a ne boljem zdravlju.
Štite od srčanih bolesti
Nagađanja o ulozi vina kao zaštitnika od
srčanih bolesti počela su s poznatim Francuskim paradoksom. Istraživače je zanimalo kako to da Francuzi,
nacija koja je orijentirana na prehranu sirom i mesom, imaju mali postotak
pretilosti i srčanih oboljenja. Rezultati
su pokazali da Francuzi, uz hranu zasićenu mastima piju i dosta vina, koje obiluje resveratrolom. On štiti od
određenih vrsta srčanih bolesti jer sprječava začepljenje krvnih stanica. Drugo
istraživanje, provedeno na životinjama, pokazalo je da resveratrol poboljšava
osjetljivost na inzulin i snižava razinu kolesterola u krvi, a obje ove stvari
povezane su sa srčanim oboljenjima.
Smanjuju rizik od kancerogenih oboljenja
Istraživanje California Men’s Healtha, koje je analiziralo podatke od preko
80, 000 muškaraca pokazalo je da oni koji piju dvije čaše crvenog vina dnevno imaju 60 posto manje šanse od
razvoja raka pluća. Studije provedena na životnjama pokazale su da resveratrol
kod miševa smanjuje šanse od razvoja raka prostate, i to za 87 posto. Također,
miševi su imali 48 posto veće šanse da se tumor razvija sporije ili da se rast potpuno zaustavi. U istom istraživanju, ženke miševa koje su primale resveratrol imale su
značajno manje šanse od razvoja raka dojke.
Reguliraju šećer u krvi
Flavonoidi u crvenom vinu usporavaju protok hrane kroz crijeva netom poslije
obroka. Time sprečavaju oscilacije u razini šećera u krvi nakon što se hrana
apsorbira u krovotok. Ovo je ključan korak kada govorimo o borbi prehranom protiv
dijabetesa tipa 2.
Štite od demencije
Istraživanje sveučilišta Oxford pokazalo je da stariji ljudi koji redovito
jedu čokoladu i piju vino i čaj imaju bolje
rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti od svojih vršnjaka koji ne
konzumiraju ove namirnice. To znači da je hrana bogata flavonoidima ključna za održavanje pamćenja i mentalnih sposobnosti vitalnima i u dubokoj starosti.
D. Šorgić