Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dan započnite sa šalicom superhrane

Većini kava predstavlja rutinu kojom započinju dan. No, iako kava ima svojih prednosti, mnogi nisu svjesni njenih nedostataka te zašto je jutro bolje započeti šalicom voćnog čaja koji je prepun vitamina, minerala, antioksidansa i mnogih drugih spojeva.

Kofein koji se nalazi u kavi služi za razbuđivanje i brzo podizanje energije, no energija naglo i padne. Dakle, učinak kofeina je brz, ali djelovanje je kraće. Također, nakon šalice kave se možemo osjećati anksiozno i uznemireno. Upravo iz tih razloga preporučljivije je za početak dana, uz zdravi doručak, za razbuđivanje organizma popiti šalicu čaja.

Zašto je superhrana toliko „super“?

Današnji ritam života često prati neredovita prehrana koja sadrži premalo važnih spojeva. Ako tijekom dana ne možemo odabrati kvalitetne namirnice, prehranu bismo svakako trebali obogatiti superhranom.

Kod superhrane uglavnom se radi o obilju vitamina, minerala, topivih i netopivih prehrambenih vlakana, proteina, masnih kiselina, antioksidanata i raznih drugih spojeva.

Poznato je da su vitamini i minerali važni za dobro funkcioniranje čitavoga organizma, a raznovrsne aktivne tvari (fitonutrijenti) uvelike mogu pridonijeti našemu zdravlju. Oni prije svega jačaju imunološki sustav, pružaju energiju, potiču metabolizam i detoksikaciju, usporavaju starenje organizma, povoljno djeluju na razine šećera i masnoća u krvi, reguliraju krvni tlak te mogu pomoći kod mršavljenja.

Antioksidativne tvari štite organizam od slobodnih radikala što je osobito važno u prevenciji srčano krvožilnih, neurodegenerativnih i zloćudnih bolesti.

Smatraju li se voćni čajevi superhranom?

Pod superhranom se podrazumijeva sva hrana bogata fitonutrijentima, stoga se voće smatra superhranom. Iz tog razloga voćni čajevi se s pravom mogu nazvati superhranom u šalici. Iako sve voće sadrži određenu razinu fitonutrijenata, određeni plodovi su izrazito bogati navedenim aktivnim tvarima, poput bobičastog voća. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko voćnih kombinacija čajeva koji su izrazito zdravi za organizam.

Magična aronija

Aronija se često naziva namirnicom budućnosti te ljekovito utječe na organizam i služi u prevenciji mnogih bolesti zbog snažnog antioksidativnog i antikancerogenog djelovanja. U kombinaciji s jabukom i crnim ribizom, najljekovitijim ribizom koji postoji, svaka šalica će se obogatiti zdravim i mirisnim tonovima Naturavita čaja okusa aronija, jabuka i crni ribiz.

Egzotične acai bobice

Poznata superhrana, acai bobice pronađene u zemljama Amazone pucaju od zdravlja jer sprečavaju nastanak štete na stanicama, a istodobno se brinu za mladolik izgled kože te reguliraju kolesterol. U novoj Naturavita čajnoj mješavini acai malina upravo svježina maline u potpunosti osvaja i razlog je zbog koje joj se uvijek vraćamo.

Voće iz bakinog voćnjaka

Kruška, jabuka i šljiva kombinacija je domaćih, dobro poznatih voćki, no i to svakodnevno voće krije niz benefita za naš organizam. Kruške su prepune antioksidansima, zdravih biljnih spojeva i dijetalnih vlakana koji našim tijelima daju prijeko potreban poticaj. Uz to sadrže i značajne količine potrebnih hranjivih sastojaka poput vitamina C, vitamina K, folata, bakra i kalija – i sve to u malo voća. Jabuke su, pak, pune vitamina i sadrže vlakna poput pektina i celuloze koja su zadužena za čišćenje tijela od štetnih tvari, dok su šljive prebogate vitaminom C i antioksidansima, uopće ne sadrže masnoće te imaju vrlo malo kalorija.

Nagrađeni okusi i nova, biorazgradiva ambalaža Naturavita čajeva

U kategoriji „čaj“, Naturavita je nedavno za čak dva svoja čaja osvojila Superior Taste Award medalje koje International Taste Institute svake godine dijeli najboljim prehrambenim proizvodima na svijetu. Nagrađeni su okusi Naranča, cimet i kurkuma te Đumbir limun.

Naturavita je prošle godine predstavila redizajn čajeva cjelokupnog asortimana, a velika novost je i to da su svi čajevi od sada pakirani u biorazgradivu ambalažu. Kutijice su od papira, od sada bez celofana, dok su filtar vrećice pojedinačno upakirane u nove, papirnate aroma omotače koji čuvaju svježinu okusa, mirisa te učinkovitost samog napitka.

Brend Naturavita dio je Spider grupe iz Pitomače, iz obitelji koja godinama, vođena strašću, njeguje ekološku proizvodnju na vlastitim površinama i drži najviše standarde kvalitete u proizvodnji ljekovitih čajeva, a asortiman Naturavite čine i voćni, biljni, rinfuzni i funkcionalni čajevi. Ponudu istraži na www.caj.hr.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo