Domaće rajčice su najbolje! Pratite ovih 5 koraka i uspjet će vam uzgojiti ih čak i na balkonu - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Domaće rajčice su najbolje! Pratite ovih 5 koraka i uspjet će vam uzgojiti ih čak i na balkonu

Shutterstock

Rajčica je jedan od omiljenijih plodova ljeta koji s užitkom volimo jesti, a taj je užitak time veći ako je ona uzgojena na našem balkonu ili u vrtu!

1. Najvažniji korak je – sadnja!

Rajčicu posadite u lončanice, lijehe ili plastične saće, i to kada sadnica dobije pet-šest listova. Za razliku od mnogih drugih biljaka, rajčicu sadite duboko u zemlju, tako da samo jedna trećina viri.

Naučite kako sami možete napraviti sušene rajčice u maslinovom ulju

2. Rajčica treba svjetlo

Odaberite sunčano svjetlo jer ona treba barem šest sati svjetla i topline. Jedino na što morate pripaziti je dovoljan razmak između samih lončanica ili tegli. Ako ih pregusto sadite i postavite, nećete osigurati dobru cirkulaciju zraka.

3. Redovito zalijevajte

Rajčica se svrstava u usjeve sa srednjim zahtjevima za vodom. Zalijevajte je redovito, ali umjereno. Uvijek prvo opipom ustanovite do koje je mjere tlo vlažno ili suho prije nego što započnete sa zalijevanjem. Također, izbjegavajte zalijevanje cijele biljke i ploda kako biste smanjili mogućnost gljivica. 

4. Odabir potpornja

Kako velike i bogate rajčice mogu predstavljati teret za biljku, morate joj dati potporu ili u obliku kolca, ljestvi ili kaveza. Kad naraste, rajčica se prilično razgrana, stoga je tijekom rasta važno pažljivo orezivati zaperke da ne bi crpili svu vodu biljci.

5. Sadnja različitih sorti

Kod rajčica je olakotna okolnost što ih možete međusobno saditi zajedno, dakle, različite sorte, a tako ćete si osigurati i zanimljivu raznolikost boja, okusa i oblika u vrtu ili na balkonu. Dakako, imate li manje prostora na raspolaganju, birajte manje rajčice!

Pasirana rajčica – pripremite danas i koristite cijele zime

M. Strukić/Living

Foto: Shutterstock     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo