Hrana i recepti

Hrana i recepti

Eko žitarice

Svima je dobro poznat izraz integralne žitarice, ali koliko se ljudi zapravo hrani njima? Najpoznatije integralne žitarice su integralna riža i cjelovito pšenično brašno. Ali pored navedenih postoje mnoge druge za koje ljudi uopće niti ne znaju ili znaju vrlo malo. Predstavit ćemo neke od njih.

Amarant

Žitarica američkog podrijetla izuzetno bogata proteinima, mineralima, aminokiselinama (lizin koji djeluje protiv herpesa) te kalcijem i željezom. Sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza. Ne sadrži gluten. Postoji oko 60 različitih vrsta. Dokazano je da redovita konzumacija amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Čini dojenčad i djecu u razvoju otpornima na infekcije. Zbog obilja kalcija i željeza preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprječava slabokrvnost. Potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto. Pomaže kod anemije i pothranjenosti, poboljšava probavu, štiti zdravlje fetusa, jača imunitet i pomlađuje organizam.

Kus kus

Pšenični proizvod dobiven miješanjem tvrde pšenice i vode u pari. Odličan kao prilog poput salate, slatkog deserta ili u varivima. Sadrži gluten, te može sadržavati tragove schalenfruechten i sezama. Poslužuje se topla ili hladna začinjena raznim mirodijama.

Proso

Pametan ugljikohidrat s puno vlakana i niskim postotkom šećera. Pogodan je za ljude koji su alergični na pšenicu, jer ne sadrži gluten. Sadrži čak 15 posto bjelančevina, a uz to je bogato vlaknima i vitaminima B-kompleksa. Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima željeza, magnezija, mangana, fosfora i kalija. Čuva zdravlje srca, jer je bogata magnezijem. Ublažava tegobe s astmom, učestale napade migrene, pomaže pri snižavanju krvnog tlaka i kolesterola i smanjuje rizik od srčanog udara. Proso čini kožu elastičnom i pojačava njezin imunitet. Smatra se da proso čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, regulira probavu i jača imunitet.

Quinoa

Jedna je od najstarijih žitarica na svijetu poznata i kao zlato Inka. Kuhana je odlična kao prilog jelima, dio mueslija, slatkih jela te juha i variva. Po prirodi ne sadrži gluten. Nutritivni profil quinoe je izuzetno kvalitetan. Sadrži visoki udio i kvalitetne proteine, koji obuhvaćaju sve esencijalne aminokiseline, a osobito je bogata lizinom koji sudjeluje u procesima rasta i zacjeljivanja tkiva. Konzumiranje quinoe se preporuča osobama sklonim migrenama, jer sadrži mineral magnezij koji pomaže u opuštanju krvnih žila i riboflavin koji poboljšava energetski metabolizam u mozgu i mišićima.

Heljda

Služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša. Ne sadrži gluten. Mogu se raditi čajevi od heljde ili pak juhe i kaše. Bogata je dijetalnim vlaknima i mineralima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, smanjuje razinu šećera u krvi, smanjuje visoki tlak i kolesterol, održava zdravlje kardiovaskularnog sistema, te smanjuje rizik od raka. Bogata je dijetalnim vlaknima i mineralima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, smanjuje razinu šećera u krvi, smanjuje visoki tlak i kolesterol, održava zdravlje.

Zapamtite čemu služi Heljda jer će vam uskoro trebati, zapamtite kada je Kozmo na kalendaru darivanja.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo