Jedna od najvećih greški onih koji žele smršavjeti jest “preskakanje” doručka. Tako organizam ne dobiva energiju nužnu da normalno radi ostatak dana, probavne funkcije su oslabljene i nema toliko željenog sagorijevanja masti.
Puno lakše ćete mršavjeti ako za doručak pojedete nešto “pošteno”, a istraživanja pokazuju da je idealan izbor zobena kaša.
Daje energiju i osjećaj sitosti
Zob je bjelančevinama (proteinima) najbogatija vrsta žitarica u našem podneblju. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle “skokove” i “padove” šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput kroasana, buhtli, rafiniranih kukuruznih pahuljica i ostalih nezdravih varijanti za doručak.
Umorni ste i žudite za slatkim? Upali ste u začarni krug “hiper-hipo”
Nakon konzumiranja zobene kaše bit ćete ravnomjerno opskrbljeni energijom i dulje ćete zadržati osjećaj sitosti. Za to su, među ostalim, zaslužna vlakna koja ujedno potiču metabolizam i probavu te pomažu sniženju kolesterola i krvnog tlaka.
Zob je “melem” za organizam i zbog obilja minerala (prije svega željeza i kalcija), vitamina B i vitamina E te aminokiselina.
Vitamin E – najbolji prijatelj vitamina C u jačanju imuniteta
Bezbroj ukusnih kombinacija
Pri kupnji zobi birajte cjelovitu žitaricu bez aditiva. Jednostavno je možete skuhati u vodi ili mlijeku (osobito je slasna i lagana ako joj dodate biljno zobeno mlijeko) te je “začiniti” svježim ili suhim voćem, kakao-prahom (bez dodanog šećera), medom, cimetom, jogurtom…
Zobena kaša nije rezervirana samo za doručak – odlično se “snalazi” u svim drugim varijantama kao prilog, međubrok, osnova za deserte…
I.V.
Foto: Shutterstock