Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo kako možete uzgojiti češnjak kod kuće

Vjerovali ili ne, možete vrlo jednostavno sami uzgojiti češnjak u svom domu! Sve što trebate je glavica češnjaka, zemlja i lonac za cvijeće.

Češnjak je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Iako je široko poznat po svom nedruštvenom mirisu, stoljećima se smatra hranom koja liječi. Češnjak sprječava rak, snižava kolesterol, liječi prehladu, ali on također može pomoći sniziti visoke razine krvnog tlaka.

Savjet plus: Nakon što ga ogulite i usitnite ostavite ga sa strane petnaestak minuta i tek ga tada koristite u pripremanju jela. Na taj će se način aktivirati enzimi koji podižu imunitet.

Vjerovali ili ne, možete vrlo jednostavno sami uzgojiti češnjak u svom domu! Sve što trebate je glavica češnjaka, zemlja i lonac za cvijeće.

“Jesenski je češnjak namjenjen jesenskoj sadnji (sredina listopada/studeni), a proljetni i jesenskoj i proljetnoj sadnji (nabolje u ožujku). Jesenski dospjeva koncem lipnja. Ima krupnije češnjeve i troši se odmah, jer nije pogodan za dugo čuvanje. Proljetni dospjeva nekoliko tjedana nakon jesenskog, ima sitnije češnjeve, a primjereno uskladišten na mračnom, hladnom i suhom mjestu se može čuvati i godinu dana”, tvrdi Snježana Ivić s portala Dobar život.

Napunite lonac za cvijeće zemljom prikladnom za uzgajanje češnjaka. Raskomadajte glavicu češnjaka na režnjeve i svakog od njih postavite vertikalno u zemlju, na dubinu od dva i pol centimetra. Sve režnjeve prekrijte zemljom.

Lonac postavite na sunčano mjesto, a zalijevajte svoj češnjak kao i svaku drugu biljku koju uzgajate u kući – kada primijetite da se tlo počinje sušiti.

Škarama odrežite zelene dijelove kada narastu između 7,5 i deset centimetara, no ostavite dva i pol centimetra iznad zemlje, kako bi mogli ponovno narasti. S vremenom će zeleni dijelovi prestati rasti.

Kada posmeđi i osuši se, izvadite posađeni češanj i vidjet ćete da je od njega narasla prava glavica.

Volite kuhati s češnjakom i ova namirnica ima svakodnevno mjesto u vašoj kuhinji? Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilnu pripremu češnjaka, a tu je i jednostavan, ali jako ukusan recept za pečeni češnjak: Male tajne kuhanja s češnjakom.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo