Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo zašto ne biste trebali jesti pahuljice ujutro

Ako ste i vi jedni od onih koji već godinama jedu pahuljice s mlijekom, sokom ili vodom ujutro, vrijeme je da naučite istinu o ovom “idealnom” doručku.

Pahuljice su obrok koji se godinama preporučao za doručak. Može biti da nam je ova navika prešla sa Zapada jer su upravo tamo pahuljice, što obične, što one s više šećera nego što bi u danu trebali unijeti u organizam, jutarnji hit.

No, nutricionist Nenad Bratković ne slaže se s ovom navikom mnogih. Pahuljice bi tek nekada trebali jesti ujutro, dok je najvažnije da obrok bude raznolik i da daje dovoljno energije za ostatak dana – ipak, ne kaže se bezveze kako je doručak najvažniji dio dana.

Pročitajte što je nutricionist napisao na svom Instagram profilu!

I nakon 9 godina rada s klijentima, svaki se put iznova zaprepastim kada mi novi klijent u NutriKlinici navede kako za doručak uglavnom ili uvijek – jede pahuljice. U 2016. godini. Sa sokom, mlijekom, bademovim mlijekom… varijacije su brojne. I pritom smatra kako je takav izbor uravnotežen. Čuđenje se nastavlja ako mu/joj svojom kritikom okrznem cornflakes –„Što pak njemu fali?“ Ili: „Pa što da drugo jedem za doručak?!“

Čini se da je višegodišnje uvjeravanje o “hrskavim pahuljicama kao idealnog doručka“ ostavilo duboki trag na prehrambenu svijest ljudi

Vrijeme je (odavno) za zaokret i za postavljanje osnovnih počela zdrave prehrane. Naglasio bih, za – glikemijsku stabilnost. Raznovrsnost namirnica i nutritivnu uravnoteženost (proteini, masti, ugljikohidrati, mikronutrijenti, vlakna).

Pogledajte 4 recepta za ukusan i zdrav doručak i isprobajte ovih 10 zdravih namirnica koje će obogatiti svaki doručak!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo