Hrana i recepti

Hrana i recepti

Gazirani napitci potiču agresivnost tinejdžera!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako svakodnevno ispijanje gaziranih napitaka potiče nasilno ponašanje tinejdžera.

kStudija je pokazala kako su tinejdžeri koji tjedno popiju samo dvije limenke gaziranih napitaka agresivniji od vršnjaka koji ne konzumiraju ovakvu vrstu napitaka.

Stručnjaci tvrde kako se sa svakim dodatnim ispijenim gaziranim napitkom dodatno povećava agresivnost mladih, ali i njihova želja za alkoholiziranjem, pušenjem, ali i nošenjem opasnih predmeta poput noževa.

“Još uvijek ne znamo točan razlog povezanosti gaziranih napitaka i agresivnosti tinejdžera. Teško je reći da je glavni krivac šećer, jer je on prisutan i u brojnim drugim proizvodima. U bezalkoholnim se gaziranim pićima kriju brojni drugi sastojci koji bi mogli negativno utjecati na ponašanje mladih. Uvjereni smo u postojanje izravne uzročno-posljedične veze između šećera,
kofeina i ostalih stimulansa skrivenih u bezalkoholnim gaziranim pićima”, pojasnio je znanstvenik dr. David Hemmingway sa Sveučilišta Harvard.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Injury Prevention.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo