Hrana i recepti

Hrana i recepti

Genijalan trik nutricionistice kako svaki dan popiti dovoljnu količinu vode! Ako ne vjerujete, probajte

Shutterstock

Nutricionistica Diana Gluhak Spajić upozorava kako bi trebali provjeriti kojih zdravih navika se doista držimo i svakako usvojiti one ključne koje iz nekog razloga ne njegujemo dovoljno.

Među njima je i pijenje dovoljno vode, a činjenica je da mnogi od nas ipak “zaborave” piti vode onoliko koliko trebamo. Provjerite kako stojite s dobrim navikama i gdje ima mjesta za popravak.

Jednostavnije ne ide: 10 ideja za domaće obroke koje možete nositi i na posao

1. SJETITI SE ORAŠASTIH PLODOVA

Bademi, orasi, lješnjaci: savršeni za grickanje za jutarnju (10-11h) i popodnevnu (15-16h) užinu! Pola šake orašastih plodova je i više nego dovoljno za jednu užinu!

2. NA STOLU IMATI ČAŠU VODE

Dnevno trebao unijeti oko 8 čaša tekućine (ne samo vode!), a to znače tekućinu kroz juhu, smoothije, variva i slično. Ovisno o tome koliko imamo vodenaste meni za taj dan, na stolu bi se uvijek trebalo naći sigurno 5 čaša vode po 200ml. Trik je da kada popijete čašu vode, stavite odmah novu i napunjenu na stol. Tako ćete popiti svoju dnevnu dozu a da niste ni svjesni.

3. JEDAN TOPLI OBROK NA DAN

Možda ne zvuči kao puno, ali vaš organizam će vam biti zahvalan! Jedan topli obrok na dan umjesto hladnih salata s raznim preljevima ili peciva iz pekare čini cijelo nutritivno čudo u razliku za vaš organizam. Još bolje ako ste taj obrok pripremili kod kuće. Ako ste skloni narudžbama, birajte one obroke za koje vam treba žlica, a rjeđe vilica.

4. UVESTI LAGANU TJELESNU AKTIVNOST SVAKI DAN U 17 ILI 18 SATI

Lagana tjelovježba može biti rastezanje, joga, šetanje. Izbor je na vama, pripazite da traje 20-30 minuta dnevno. Osim što će vam dobro doći da razbistrite misli, pomoći će u sprječavanju nakupljanja kilograma.

5. OSIGURATI DNEVNU RUTINU

Za kraj, dolazi najvažnije a to je – osigurajte si svoju dnevnu rutinu. Ustanite se svaki dan u isto vrijeme, iako ne radite. Doručkujte, ručajte i večerajte u isto vrijeme. Ako pazite da svaki dan imate raspored obroka, osjećati ćete se generalno bolje, svježije uz više energije!

Ono što je danas zdravo sutra više nije… Kome vjerovati i koje trendove u prehrani ipak treba slijediti?

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo