Hrana i recepti

Hrana i recepti

Grejp je tajni adut lijekova protiv raka

Nije tajna da nam priroda nudi mnoge darove s kojima možemo ublažiti bolesti ili osnažiti svoje zdravlje. Tako sok grejpa može uvelike poboljšati učinkovitost lijekova protiv raka.

Ne samo da je ispijanje soka od grejpa jednako dobro kao i uzimanje lijekova za protiv dijabetesa, nego je istraživanje Medicinskog fakulteta u Chicagu pokazalo da ono može znatno povećati učinkovitost lijekova protiv raka.

Poznato je da grejp sprječava djelovanje enzima u crijevima koje razgrađuju lijekove, što znači da bi više lijeka moglo prodrijeti do krvotoka. Ispitanici (pacijenti koji su se liječili od raka) koji su kombinirali sok grejpa i određene lijekove protiv raka imali su jednake zdravstvene dobrobiti ovog režima kao i ispitanici koji su uzimalo trostruku dozu lijeka.  Učinak grejpa na enzime u crijevima javlja se već par sati nakon konzumacije i djeluje nekoliko dana. Upravo zbog takvog djelovanja grejpa liječnici ga ne preporučuju pri uzimanju tableta jer mogu dovesti do predoziranja ili ozbiljnih nuspojava.

Američki istraživački tim tvrdi kako bi kombinacija soka od grejpa i lijekova protiv raka mogla pomoći bolesnicima izbjeći nuspojave vezane uz visoke doze lijekova, ali i smanjiti troškove zdravstva zbog izdavanja većih količina lijekova.

Zanimalo ih je mogu li ovu negativnu karakteristiku grejpa iskoristiti u korist pacijenata i kontrolirati način na koji se povećava učinkovitost sirolimusa – koji se koristi kako bi se spriječilo odbacivanje transplantiranih organa, a odnedavno i kao moguće rješenje za određene tumore.

Čikaški tim je ustanovio kako su ispitanici koji su pili decilitara soka grejpa imali povećanu razinu sirolimusa za 350 posto.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo