Žene koje se hrane keksima, kolačima i sličnim slasticama koje sadrže transmasne kiseline su sklonije razvijanju stanja koje može uzrokovati neplodnost.
Žene koje su u
najvećoj mjeri konzumirale transmasnoće izložene su 48 posto većem riziku
endometrioze nego ispitanice čija prehrana sadrži manje ovih kiselina, pokazalo
je istraživanje s više od 70.000 žena.
Endometrioza
podrazumijeva rast sluznice maternice van same maternice. Simptomi mogu
varirati, ovisno o mjestu lezije i napredovanju bolesti. Najčešći simptomi su
bol, neplodnost i poteškoće menstrualnog krvarenja. Endometrioza utječe na plodnost na
dva načina: u ranoj fazi na plodnost preko imunološkog sistema, a kad već
uznapreduje, onda i mehanički onemogućuje trudnoću.
S druge strane,
prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kojima obiluju ribe i orašasti
plodovi, može zaštititi žene od ove bolesti i smanjiti rizik od endometrioze za
čak 22 posto, tvrde stručnjaci Harvarda.
Prethodno je istraživanje pokazalo kako su četiri grama transmasnih
kiselina dnevno u prehrani povezana s neplodnošću žena. Ustanovljeno je kako
transmasne kiseline povećavaju upalu u tijelu tako što podupiru rast
“odmetnulih” stanica stjenke maternice, dok omega-3 masne kiseline
guše njihov rast.
Ovo
nam istraživanje govori kako smo na pravom putu identificiranja hrane bogate
omega-3 masnim kiselinama kao zaštitnim namirnicama za endometriozu, a
transmasne kiseline su pak štetne”, izjavila je ginekologinja Stacey
Missmer, voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Human Reproduction.
Transmasne kiseline su tekuća ulja koja su pretvorena u kruto stanje
procesom hidrogenizacije, a sastojak su mnogih prethodno pripremljenih obroka i
namirnica kako bi se one očuvale. Ove su masti također povezane s povećanim
rizikom razvijanja srčanih bolesti.
S druge strane, omega-3 masne kiseline ubrzavaju metabolizam, štite nas od stresa, snizuju kolesterol i glavni su predvodnik linije obrane srca od bolesti.
K. Horvat